Altijd gelukkig

Vandaag de dag moeten we met zijn allen gelukkig zijn. Maatschappelijk wordt de druk steeds groter wanneer je dat niet bent. Wat is geluk nu eigenlijk en is dat te meten? We hebben nu meer tijd en geld om op zoek te gaan naar wat ons gelukkig maakt dan onze voorouders maar zijn we uiteindelijk wel zoveel gelukkiger?

Kriebelig

Zelf word ik altijd een beetje moe van het idee dat we altijd maar gelukkig moeten zijn. Er zijn zelfs momenten dat ik mij een beetje irriteer aan de verwendheid van het gelukkig zijn. Je zou, als je de media zou moeten geloven, al ongelukkig worden over het feit dat je een dag niet gelukkig bent. Ik denk dat het niet eens mogelijk is om altijd maar gelukkig te zijn.

Als ik dit zo schrijf lijkt het net alsof ik nooit gelukkig ben of dat ik niets doe om gelukkig te worden. Wat ik bedoel te zeggen is dat geluk soms ook wel een beetje wordt overgewaardeerd.

Ben jij gelukkiger dan je opa en oma? Waarschijnlijk leeft jij in een makkelijkere tijd maar betekent dat dat je opa en oma niet gelukkig waren? Of dat jij alleen maar geluk moet ervaren omdat jij het makkelijker zou hebben?

Hoe meet je geluk

Wanneer je geluk zou afmeten aan bezit en welvaart dan zouden we nu gelukkiger moeten zijn dan onze voorouders. Wanneer je niet onder de armoedegrens leeft en in gezonde doen bent zou je dus gelukkig moeten zijn.

Geld maakt alleen gelukkig wanneer je geen geld hebt. Wanneer je genoeg hebt dan heb je waarschijnlijk wel een geluksmoment wanneer je die duurdere auto koopt of die, eigenlijk veel te dure, schoenen. Maar al snel vervaagt dat gevoel en wil je nòg grotere betere of luxere zaken. En bedenk dat bezit ook vaak weer zorgen met zich meebrengt of een drang geeft naar meer.

Je kan zeggen dat het geluk, wanneer je het meet in bezit, afhangt van de omstandigheden en verwachtingen. Hoop je op iets groots en krijg je iets minder dan is dat al snel een teleurstelling. Wanneer je verwachtingen minder groot zijn zal je teleurstelling dat ook zijn en kan je dus gelukkiger zijn met wat je krijgt.

Dus om geluk te meten wordt er onder andere gekeken naar tevredenheid, leefomgeving, gezondheid sociale interactie. Maar als je slecht ‘scoort’ op een van die dingen ben je dan niet gelukkig?

Sociale druk

Door alles om ons heen is het soms lastig om te accepteren dat je niet of minder gelukkig bent op bepaalde momenten. In films en tv zie je vaak mooie mensen en dat kan je ongelukkig en onzeker maken, wanneer jij vindt dat jij niet aan dat beeld voldoet. Op Social Media zie je met name mooie verhalen en leuke dingen. Het missing out gevoel wordt hierdoor gevoed en maakt je nu niet bepaald blij.

En wanneer je niet goed in vel zit word je alleen maar ongelukkiger en wordt het steeds lastiger om over dat gevoel heen te stappen. De druk wordt steeds groter en dan ben ik weer op het punt; je verwachtingen waren groter dan de omstandigheden. 

Chemisch

Wat maakt je nu echt gelukkig? Uiteindelijk komt het erop neer dat je geluksgevoel wordt gegeven door de chemische reactie in je brein. Wanneer de stofjes serotonine, dopamine en oxytocine vrijkomen geeft dat een geluksgevoel. Hoe vaak hangt dus af van die stofjes. Nu is het wel erg gemakkelijk om achterover te leunen en te bedenken dat geluk je dan wel zal overkomen. Dat is wel erg kort door de bocht. Maar het betekent wel dat je brein niet altijd die stofjes aanmaakt en je dus ook op een soort van neutraal kan zijn. Na een geluksmoment, of piek in je serotonine, dopamine en oxytocine daalt het niveau weer naar normaal. Altijd gelukkig zijn is dus domweg niet mogelijk.

Kan je geluk maken?

Geluk is maakbaar. In die zin, de keuzes die jij maakt zullen invloed hebben op je geluksgevoel. Ook kan je bewust op zoek gaan naar kleine geluksmomentjes. En wanneer je gelukkig bent of goed in je vel zit zal je omgeving daar ook weer op reageren. Er is een neerwaartse spiraal waarin je je steeds slechter en depressiever kan gaan voelen maar je kan dus ook een opwaartse spiraal creëren. Door jouw positiviteit zal je dat ook weer terugkrijgen uit je omgeving. Voor de een zal dat wat meer moeite kosten dan bij de andere omdat mensen van nature meer of minder van die stofjes aanmaken. De pessimisten en de optimisten zal ik maar zeggen. Door stil te staan bij kleine dingen kan je leren het gevoel van geluk op te wekken.  Ik ging vroeger ook niet huppelend door het leven en nog steeds niet maar ik sta wel bewust stil bij kleine dingen zoals bij een mooie sterrenhemel of een vogel die s’ ochtends vroeg al druk aan het fluiten is. Daardoor leer ik steeds beter bewust te zijn van mijn omgeving en kost het mij steeds minder moeite om het geluksgevoel op te wekken.

In de praktijk

Sta stil bij wat jou gelukkig maakt en hoe je het gevoel kan laten groeien. Stop met de dingen die je naar beneden halen. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk maar probeer dingen van een andere kant te bekijken. Probeer ook niet eindeloos het geluk na te jagen. Dit zal je op den duur opgejaagd en ongelukkig maken. Het verlangen naar het onhaalbare, weet je nog? Geniet van de momenten die nu goed gaan. En mocht je toch een dagje hebben, of twee, ga je daar niet op focussen en accepteer dat je even een offday hebt. Niets mis mee. Een mens kan en hoeft niet altijd gelukkig te zijn! Pas als het langer gaat duren en het je leven beïnvloed moet je aan de bel trekken.

Wat is jouw geluksmoment vandaag?

De meest zekere manier om niet heel ongelukkig te worden is niet te verlangen heel gelukkig te worden

- A. Schopenhauer

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.