In of uit je comfortzone?

Op het moment dat mijn website online ging kreeg ik veel reacties uit mijn omgeving. Eén daarvan heeft mij aan het extra denken gezet. Het berichtje wil ik met je delen. Er stond;” Er is 1 term die wat mij betreft niet past, niet bij de website en niet bij jou… het wollige begrip ‘comfort-zone’”. Is dit zo’n ingesleten begrip dat ik het onbewust over heb genomen? Goed om er eens bij stil te staan.

Zone van naaste ontwikkeling

Misschien heb ik er een ander beeld van dan andere maar zoals ik de comfortzone zie ligt deze in lijn met hoe Lev Vygotsky de zone van de naaste ontwikkeling beschrijft. Dat is hoe kinderen het beste leren. Waarom zou wat bij kinderen goed werkt op latere leeftijd niet meer werken?

Wat bedoelde Vygotsky met de zone van naaste ontwikkeling?

Alles wat je al beheerst of kent is veilig. Maar om te kunnen groeien of je verder te ontwikkelen moet je een stap maken. Dit kan het beste op basis van wat je al kent. Wanneer de stap te groot is dan is de kans op falen groter en de angst om weer iets nieuws aan te pakken groeit daar mee.

Comfortabele fase

Wat is dan je comfortzone? Netfixen op de bank? Het kan ontspannend zijn maar het kan je ook apathisch of ongeïnteresseerd maken. Dus dat is niet iets wat ik bedoel. Ik bedoel meer dat je dingen doet die je niet uitdagen en wat je ook niet te veel energie kost. Je veilige wereldje kan een goede plek zijn om weer op te laden voor de volgende stap en is ook vaak je default waar je naar grijpt bij tegenslag of wanneer je over de grens gaat die ver buiten je eigen kunnen ligt. De kans op falen in deze fase is relatief klein.

Onzekere fase

Om te groeien of op avontuur te gaan moet je wel in actie komen. Excuses verzinnen of je zelf aanpraten dat het toch niet gaat lukken kunnen je weerhouden om toch maar niet van de bank af te komen.

Je comfortzone is dan geen veilige plek meer maar een gevangenis van je eigen kunnen. Je legt jezelf ,waarschijnlijk onterecht, beperkingen op. Vooral dan moet je jezelf tot de orde roepen en accepteren dat alles nu eenmaal niet vanzelf gaat en controleerbaar is.

Leer fase

Je hebt je van je bank gehesen en je hebt je onzekerheid opzijgezet en bent bereid om te leren.

Deze fase is heel interessant. Want nu leer je vaardigheden of ga je oplossingsgericht problemen aanpakken. Je wordt meer zelfverzekerd in je kunnen. En wat eerst nog onmogelijk leek doe je nu met gemak.

En hier ligt dan net ook weer de crux. Zodra je de vaardigheden hebt eigen gemaakt gaat dat ook bij je comfortabele zone horen. Je kent het immers al en het kost je bijna geen moeite meer. Tijd om weer wat nieuws te leren!

Groeifase

Doordat je groeit ben je beter in staat om te bepalen wat voor jou belangrijk is en wat je wilt in het leven. En wanneer je ‘de stip op de horizon’ kan zetten, om er nog maar eens een term tegen aan te gooien, is het makkelijker om verantwoording te nemen voor wat je echt wilt en je beter je doelen kan stellen. Je neemt de onzekere fase makkelijker omdat je het doel beter kan overzien.

Valkuil

Wanneer de stap te groot is en dus ver boven je kunnen ligt, is het risico op falen vele malen groter. Wanneer je faalt, doet dat heel veel met je motivatie en kan een bevestiging zijn voor wat je eerder al dacht; “zie je wel ik kan het niet” of “dat is niets voor mij’. Leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan, met name het opstaan is heel belangrijk. Je moet op zijn minst even struikelen om weer op te kunnen staan.

Paniek fase

Nu is niet meteen gezegd dat wanneer je de bovenstaande fases overslaat het gedoemd is om te falen. Met kracht, doorzetten en volharden kan je best slagen. Maar het kost veel meer energie en stress. En de kans is ook redelijk groot dat het niet lukt waardoor je het misschien moeilijk vindt om weer iets nieuws op te pakken. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen het snelst leren door te bouwen op wat ze al kennen. Het prikkelt de nieuwsgierigheid en de wil om meer te leren.

Doel

Soms is het lastig om nieuwe stappen te maken. Je weet het einddoel maar hoe kom je daar? Of je wilt het anders maar op welke manier? Dit is precies waar ik je bij kan helpen. Door samen helder te krijgen wat je nu echt wilt en wat je motivatie is om dat te halen leer je voor jezelf de juiste route te bepalen. Dat is voor iedereen anders en je kunt het nooit fout doen. Hoe fijn is dat!

Er in of er uit?

Voor mij is dus de ‘comfortzone’ een onderdeel van je leercurve. Die groeit naarmate je je vaardigheden ontwikkeld. Hopelijk is het nu iets minder wollig geworden. Maar misschien moet het woord vervangen worden door een ander. De vraag is dan alleen welke?

Of je nu in of uit je comfortzone moet, of hoe we het ook gaan noemen, hangt af van jou.

Maar door uit je vertrouwde omgeving te komen, leer je meer, wordt je veilige wereld groter en stelt het je in staat om eigen doelen te stellen, te doen waar je gelukkig van wordt en blijft groeien.

Je kan een mens niets leren; je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf

- Galileo Galile

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.