Lekker sociaal, nieuwe vrienden maken in buitenland

Wonen in het buitenland heeft zo zijn uitdagingen. Het lijkt soms erg aanlokkelijk om kennis te maken met nieuwe mensen en culturen. Maar kan soms erg moeilijk zijn. In veel landen is niet alleen de taal een probleem maar ook de cultuur.  In Indonesië maakte mijn functie het lastig om echt contact te maken. Mensen bleven mij als de ‘baas’ zien, of witte buitenstaander. Doordoor was het moeilijk om toenadering te krijgen. Gesprekken bleven vaak oppervlakkig, er was helemaal geen ruimte voor echte gesprekken. In Zuid-Amerika waren de gesprekken wel anders en kon ik ook vragen naar politieke zaken en hoe het leven er echt was. Maar uiteindelijk, in jouw relatie met lokale mensen, blijf je voor hen een voorbijganger. Makkelijk is het dan soms om met andere buitenlanders contact te maken, ook al is het voor korte duur.

Contact

Het belangrijkste bij contact maken is communicatie. Hoewel dit een open deur lijkt gaan een heleboel mensen wonen/ werken in het buitenland zonder ook maar iets van de taal te kunnen spreken of te verstaan. Natuurlijk leer je een taal het snelst wanneer je er door omgeven wordt, maar het helpt toch echt als je al een klein beetje verstaat.

In een heleboel landen wordt er geen Engels gesproken, vooral niet door de mensen die geen hoog onderwijs hebben gehad. En juist die heb je vaak nodig, denk aan de bakker, slager, schilder of timmerman. Als Nederlander zijn we er aan gewend om snel over te stappen op het Engels of Duits omdat onze taal in geen enkel land wordt gesproken. Een paar uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Dus probeer zo snel mogelijk de taal enigszins eigen te maken.

Cultuur

Elk land, zelfs elke regio, heeft zijn eigen cultuur. Sommige liggen vrij dicht bij die van jou en andere zijn mijlen ver verwijderd. Hierdoor kunnen veel misverstanden ontstaan, maar ook een grote afstand creëren tussen jou en de mensen. In Nederland zijn we niet erg hiërarchisch ingesteld. Hier zien we de ander als een gelijke. En geven we onze mening zonder rekening te houden met de hiërarchie Vooral wanneer je personeel of een werkgever hebt kan dat in het buitenland soms tot onbegrip, ongenoegen of disrespect leiden. Het is vaak balanceren tussen respectvol zijn en toch ‘baas’ genoeg te zijn. Dat valt niet mee omdat het over het algemeen zo tegen onze eigen waarden in gaat. Maar ook andere normen en waarden die er in een bepaalde cultuur zijn kunnen  ervoor zorgen dat je enorm de plank misslaat of zelfs mensen onbedoeld beledigd. Mijn advies is dan ook om informatie in te winnen over de cultuur die er in het land is. Het hoeft niet per se de jouwe te worden maar je weet wat je moet respecteren of hoe je het kan herkennen. Het zal je kunnen verbazen dat zelfs in landen waarvan je denkt dat de cultuur niet ver van de onze, enorme verschillen zijn.

Vrienden

Nieuwe mensen leren kennen is aan de ene kant makkelijker en aan de andere kant ook niet. Door social media is de wereld veel kleiner en er zijn vele platformen waar expats elkaar kunnen vinden. Maar je verstoppen in een digitale wereld ligt op de loer. Het kan soms ook fijn zijn om gewoon even wat af te spreken voor een koffie of samen te gaan sporten. Het enige wat je te doen staat on~ of offline op mensen af te stappen. Introvert zijn is niet echt een eigenschap die hier op zijn plaats is. Je zal het ongemakkelijke gevoel van ’wat zal de ander wel denken’ en ‘ik zet mij zelf compleet voor gek’ even aan de kant moeten zetten. Stel je open en ga naar een lokale club of vereniging en stel jezelf voor. Natuurlijk zal je de ene keer meer geluk hebben dan de andere keer. Maar wanneer je graag tennist en je gaat naar de tennisvereniging dan leer je in ieder geval mensen kennen die ook graag tennissen. Dan heb je al in ieder geval een onderwerp voor een gesprek en wie weet kom je zo aan een tennispartner.

Kantoor

Het kan soms erg tegenvallen hoe weinig contact je hebt met collega’s op kantoor. Het lijkt de ideale plek om mensen te leren kennen maar de werkelijkheid is dat iedereen na kantooruren naar huis gaat en zijn eigen ding doet. Natuurlijk hoeft dat niet altijd zo te zijn. Soms zijn er wel mensen die je erbij betrekken maar vaak blijft het beperkt tot andere expats die in dezelfde situatie zitten. Natuurlijk is het geen beperking maar wel goed om in je achterhoofd te houden.

Wanneer je verhuist of voor een langere tijd in het buitenland verblijft en je wilt onderdeel uitmaken van je omgeving dan zal je vanuit je veilige omgeving in actie moeten komen. Verschuil je niet achter je pc of telefoon. Wees bereid om je te verdiepen in de ander. En probeer oprecht te zijn en je open te stellen. Hoe mooi de omgeving en de mensen ook zijn. Ook zij hebben hun struggelingen. Picture perfect bestaat niet. Misschien wonen ze op de prachtigste plek, maar je weet niet wat er achter de voordeur speelt. En geniet vooral van de ervaring en de mooie mensen die te tegen komt.

Het enige moment waarop je echt communicatie hebt is als twee mensen de taal even goed of even slecht spreken

- Margaret Mead

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.