De wereld als thuis

Een groter avontuur is er bijna niet; je spullen pakken en naar het buitenland vertrekken. Wat je vaak hoort, “ja dat wil ik ook maar…” en dan volgen er 101 excuses om het niet te doen. En als je het wel doet, leef je dan je eigen droom of die van een ander?

Vooraf is het spannend en een uitdaging. Een nieuwe cultuur, klimaat en omgeving. Wanneer je de beslissing hebt genomen overstemt een gevoel van euforie. En dat is logisch. Toch ontstaan er vaak wel barstjes in het geluk. Het is vallen en weer opstaan. Voor je ingeburgerd bent heb je al veel hindernissen moeten nemen. En dat is meer dan alleen de taal leren. Zelfs non-verbaal kan niet altijd aansluiten met die van jou… Ja knikken als je nee bedoelt?

Natuurlijk is iedereen op ‘whats-app’ afstand. Het blijft lastig als er in Nederland een geliefde ziek is of een keer een schouder nodig heeft. 

Ook in het buitenland neemt het leven een bepaald ritme aan. Maar hoe ga je om met de dreigende sleur, waar je juist voor weg bent gegaan. Of verlang je juist naar een beetje sleur omdat de uitdagingen je boven je pet groeien?

Het voornaamste is dat je focus op je dromen houdt  en bewust keuzes blijft maken. Dat kan een uitdaging zijn maar brengt je zoveel meer.

Studie

Het avontuur lonkt. Studeren en een ander land ontdekken. Vele zijn je voor gegaan dus waarom jij niet? Met een groep andere studenten nieuwe dingen ontdekken. Het leven is een groot féést. De structuur is anders en de verleidingen liggen op de loer. Ver van een toeziend oog of bezorgde woorden heb je alle vrijheid. Blijf stevig met beide benen op de grond en haal er alles uit.

Hoe hou je je hoofd boven water en focus op je doelen?

Ondernemen

Een eigen bedrijf in het buitenland starten. Daar komt nogal wat bij kijken. In Nederland alles achterlaten en het onbekende tegemoet. Regels en wetgeving zijn met wat hobbels te achterhalen. Hoe je zelf, partner en gezin omgaan met de nieuwe situatie is lastig in te schatten. Met hard werken is niets mis maar is het ook zoals je verwacht en gehoopt had? Natuurlijk kan je je plannen bijstellen. Welke stappen kan je nemen om toch bij jezelf te blijven en hoe stel je na tegenslag je dromen bij.

Wat heb jij nodig om je zaak tot een succes te maken?

Expat

Voor je werk naar het buitenland, voor de één een uitdaging voor de ander een noodzakelijk kwaad. Alleen of met de familie, je komt voor uitdagingen te staan. Natuurlijk regelt het bedrijf alles. Hoe bevalt het leven in een andere omgeving en hoe neem je alle obstakels? Vind je balans tussen je werk en je privéleven. Is het jouw keuze of ben je ergens terecht gekomen waar je eigenlijk niet liever niet naar toe zou gaan. Veiligheid en werkomgeving kunnen zo anders zijn.

 Wat is voor jou belangrijk en hoe past dat in de nieuwe situatie?

In Papua woonde ik op een paradijselijk eiland. De gasten waren altijd zeer enthousiast over het rustige en het afgelegen eiland. Het is ook prachtig. Witte stranden, heldere zee, elke dag zon. 

Maar soms verlang je ook naar een minder traditionele keuken, zoet water uit de kraan of een gezellig avondje met een glaasje wijn en goede vrienden. Hoewel de buitenwereld zegt “dat wil ik ook wel” of “jij hebt alle geluk van de wereld” kost het heel wat zelfreflectie om het paradijs niet te laten veranderen in een  gevangenis. Je staat vaak alleen voor uitdagingen die je vooraf niet had kunnen bedenken.

Het motto was “Elke dag een avontuur, ook wanneer je dat niet wilt” 

-Katja-

Toe aan de volgende stap?

Neem contact op!

Waar wil je meer over weten?
Wat zijn je contactgegevens?
Waar wil je meer over weten?

Bedankt voor je interesse.

Je ontvangt behalve mijn gratis e-boek 1ste hulp bij eenzaamheid ook elke 2 weken mijn laatste blog.

Vul je gegevens in ontvang de download in je mailbox.

Bedankt voor je interesse.

Je ontvangt behalve mijn gratis e-boek “De route planner’  ook elke 2 weken mijn laatste blog.

Vul je gegevens in ontvang de download in je mailbox.

Gratis E-boek

Vraag nu het gratis e-boek over eenzaamheid of het doe-het-zelf e-boek aan.

Leuk dat jij je hebt aangemeld!

Vanaf nu krijg je elke 2 weken een nieuwe blog in je mailbox.

Wil je meer weten? Aarzel niet en neem contact op.