Thuis geen huis.

Nederland zou je thuisland moeten zijn, maar op de één of andere manier voelt dat niet zo.
Wanneer je een lange tijd in het buitenland bent geweest heb je jezelf een ander leefstijl gewoon gemaakt waardoor je, weer in  Nederland, je vervreemd en ontheemd kan voelen.

Leven in het buitenland is, in tegenstelling tot wat sommige denken, geen vakantie. Je komt voor uitdagingen te staan die je in Nederland niet hebt. Het is niet de zorgeloosheid van de vakantie maar juist de uitdaging en het nieuwe wat je drijft.

De verwachtingen, cultuur en de maatschappij is anders dan in Nederland. Je ervaart talloze verwonderingen en ergernissen wanneer je weer terug bent. Helemaal wanneer je tegen je zin terug moet.

Vluchten is een vaak gebruikte strategie. Je voelt je rusteloos en losgekoppeld van jouw werkelijkheid. Wat heb jij nodig om hier weer aansluiting te vinden?

De veranderingen kan je zelf beïnvloeden door je eigen keuzes te maken. Niet met als doel “dan maar in Nederland te blijven” maar om regie te houden op je eigen leven.

Remigreren​

Wanneer je weer terug bent in Nederland is er vaak veel veranderd. Je netwerk is “leeggelopen”, de Nederlandse routines staan je opeens tegen, mensen reageren anders en hebben weinig begrip voor de tegenslagen en wat je hebt meegemaakt. Wat doe je met de motivatie wanneer gebeurtenissen geen doel meer hebben. Je moet je weg weer leren vinden. Door zelf de regie te nemen kan je sneller weer sturing geven aan je leven.

Kan jij je regie terug pakken of laat je het je overkomen?

Ex-expats

Ook al werkte je in het buitenland voor hetzelfde bedrijf toch is het weer wennen wanneer je hier naar je werk gaat. Misschien zijn er grote veranderingen geweest en werkt het niet meer zoals je gewend was. Voelt je huis niet meer als je thuis of heb je je ergens nieuw moeten vestigen? Hoe gaat het met je partner en de eventuele kinderen? De dynamiek binnen het gezin kan veranderen. 

Ga je meteen op zoek naar een nieuwe assignment? Of maak je andere keuzes?

Na studie of tussen jaar

Na een studie of een mooie trip door het buitenland weer in Nederland aan de slag. Je studie starten of doorpakken. Maar hoe anders is dat weer hier. Je moet weer in het gareel van lange studiedagen en het leuke is er wel zo’n beetje vanaf. Geen drankjes met internationale studenten op het strand of met je rugzak in een gammele bus naar wie-weet-waar naartoe. Wat zijn de stappen die je gaat nemen? Toch door die studie heen worstelen, aan het werk of weer op pad? Het zijn keuzes waarbij het verstandig is om toch eens bij stil te staan. Lang verblijf in het buitenland heeft je veranderd en hoe ga je dat inzetten om een nieuwe toekomst tegemoet te gaan. 

Hoe haal je het maximale uit je ervaring wanneer je terug komt? 

Nadat ik terug uit Papua, Indonesië was gekomen had ik wel even tijd nodig om weer te landen. Hoewel ik erg naar bepaalde dingen had uitgekeken kreeg ik hier in de supermarkt bijna een inzinking. Zoveel keus en overdaad. Maar ook om weer een baan te zoeken en mijn draai te vinden ging niet zonder slag of stoot. Met vrienden was de relatie veranderd. Ik was immers lekker “vakantie aan het vieren” en zij waren “hard aan het werk” geweest. Dat het avontuur soms iets te avontuurlijk was -en soms levensbedreigend- werd dan afgedaan als;” Tja dat hoort er bij hè.” Het voelde echt alsof ik van een andere planeet kwam en hier niet meer thuis hoorde. 

Natuurlijk komt het goed, maar het kost tijd en gaat ten koste van de kracht die ik voelde toen ik daar was. Wat ik iedereen gun is om sneller door deze periode heen te komen. Meer bij je “vernieuwde zelf” te blijven en keuzes te maken die daar bij aansluiten.

-Katja-

Toe aan de volgende stap?

Neem contact op!

Waar wil je meer over weten?
Wat zijn je contactgegevens?
Waar wil je meer over weten?

Bedankt voor je interesse.

Je ontvangt behalve mijn gratis e-boek 1ste hulp bij eenzaamheid ook elke 2 weken mijn laatste blog.

Vul je gegevens in ontvang de download in je mailbox.

Bedankt voor je interesse.

Je ontvangt behalve mijn gratis e-boek “De route planner’  ook elke 2 weken mijn laatste blog.

Vul je gegevens in ontvang de download in je mailbox.

Gratis E-boek

Vraag nu het gratis e-boek over eenzaamheid of het doe-het-zelf e-boek aan.

Leuk dat jij je hebt aangemeld!

Vanaf nu krijg je elke 2 weken een nieuwe blog in je mailbox.

Wil je meer weten? Aarzel niet en neem contact op.