Studeren in Italië

Wat trekt om in het buitenland te gaan studeren? Hoe is het om je familie, vrienden en alles wat je kent achter te laten? Natuurlijk kan ik daar een stukje over schrijven en bedenken wat iemand motiveert om de stap te maken. Velen willen het en maar een paar doen het. In dit stukje laat ik Esmée aan het woord. Zij staat aan het begin van het avontuur en geeft inzicht in haar drive om de stap te maken en welke keuze zij daarin gemaakt heeft.

Vooraf

In 2020 heb ik mijn havo-examen gedaan. Alhoewel, gedaan… Ik behoor tot de ‘corona-diploma’ groep. Geen examens gedaan maar heb ze wel gehaald. In eerste instantie wilde ik na mijn havo een tussenjaar nemen, ook om ergers naar school te gaan of de taal te leren. Echter mocht dat toen niet van mijn ouders, die vonden mij op dat moment te jong (ik was toen 16).

Dus wat ga je doen als er een onbekende epidemie over de wereld heen raast? Inderdaad, nog twee jaar vwo er achteraan.

Studeren was eigenlijk sowieso uitgesloten, ik wilde een leuke studententijd inclusief dingen zoals een intro-week en heel veel feesten, wat aan het begin van de corona-epidemie helemaal stil kwam te liggen.

Inmiddels heb ik 5 vwo achter de rug en mag ‘wederom’ examens maken. 
Ondanks een aantal moeilijke jaren, ga ik met een goed gevoel mijn examens in.

Italië

Mijn motivatie om het vwo te halen is niet omdat ik bepaalde cijfers wil voor een studie, maar zodat ik in mijn tussenjaar een aantal maanden in Florence kan gaan wonen.

 Even weg van hier, even weg van alles wat ik gewend ben.

De complete vrijheid en het (gedeeltelijk) onbekende, spreken mij heel erg aan, iets waar de meeste mensen verrast over zijn. ‘Ga je in je ééntje?’ is de vraag die tot op heden het meest is gesteld, gevolgd door ‘waarom wil je eigenlijk Italiaans leren?’.

Om eerlijk te zijn zou ik niet weten waarom ik Italiaans zou leren buiten dat het een mooie taal is en je je woordenschat ermee uitbreidt. Maar de charmes die Italië met zich mee brengt, het lekkere eten, de familie-cultuur en de ontzettend mooie architectuur heeft mij getrokken om Italiaans te leren in Florence. 

Wereldwijs

Even wennen is het misschien wel. Alle lessen zijn in het Engels aangezien het internationaal is, maar dat maakt het ook super leuk. Niet alleen leer ik een nieuwe taal, ik ben constant bezig mijn Engelse woordenschat te verbeteren.
Deze taal leren, wat meer wereldwijs worden, nieuwe mensen leren kennen en je compleet losmaken van de Nederlandse regels. Het wordt een ervaring die ik nooit meer ga vergeten, of dat slecht of positief is ga ik zien.

Wanneer je, net als Esmée nieuwsgierig bent naar een andere cultuur en taal, maar een volgende stap niet durft te nemen om welke reden dan ook, vraag jezelf dan af wat de echte reden is die je tegenhoudt. Maar ook of je het echt wel graag wilt. Soms zijn dromen veiliger en mooier. Vaak is de werkelijkheid leerzamer en kunnen onverwachte ervaringen op je pad komen. Daardoor kan je je dromen weer tot een next level brengen.

Zoals Esmée terecht opmerkt of het positief of negatief is: het is wat je meemaakt.

 

Zolang men hartstochten heeft, zal men niet ophouden de wereld te ontdekken

- Cesare Pavese

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.