Angst om angstig te zijn

Een leven zonder angst is dat mogelijk? Hoe fijn zou het zijn om geen angst te voelen. Maar een leven zonder angst is niet mogelijk. Alsjeblieft! Zet het maar uit je hoofd hoe het leven er uit zal zien wanneer je niet meer bang zal zijn. Gelukkig maar. Door angst gaat ons leven er een stuk mooier uit zien. Zolang deze maar gezonde vormen aanneemt en je niet door je angst blokkeert, lichamelijke klachten krijgt.  Of wanneer je situaties gaat vermijden waardoor een ‘normaal’ leven niet meer mogelijk is. Wanneer je voelt dat de angst je in een isolement doet raken is dit stuk niet voldoende om je daaruit te halen., dan is het goed om hulp te vragen. Wanneer je denkt dat angst je weerhoudt om te doen wat je het liefste wil doen, dan ben je op de juiste plek.

 

Eeuwen oud

Angst heeft ons al zolang de mens bestaat beschermt tegen onheil. Het houdt ons alert en laat ons snel reageren op gevaarlijke situaties. Je kan snel de situatie inschatten waardoor je kan reageren op een aanval van bijvoorbeeld een beer, en in combinatie met de adrenaline die dan vrijkomt kan je ook nog meer dan je eigenlijk zou denken. Dit zit bij ons ingebakken en liet ons overleven in een onveilige omgeving.  Alleen hoeven we niet meer dagelijks te rennen voor gevaarlijke dieren en onze maatschappij is zo ontwikkeld dat we over heel veel situaties niet meer hoeven na te denken.

De angst die wij nu voelen is van een hele andere soort. We hebben nu meer sociale angsten. Wat zal de ander van denken, word ik wel succesvol. We staan de hele dag op scherp en klaar om tot actie over te gaan want wat als…

 

Fight, flight of freeze

Dit is een bekend en bijzonder systeem. Omdat angst een bypass neemt op het analytisch denken zal het in een reflexschieten. Je kan bevriezen en niet meer kunnen bewegen, letterlijk of figuurlijk. Het is lastig om tot een volgende actie te komen. Je wordt passief als het ware.

Flight; je vlucht weg van de situatie. Vroeger zou dat een beer geweest kunnen zijn nu kan het het ontwijken zijn van de situatie. Je doet er alles aan, zonder erover na te denken, om ervan weg te komen.
En dan de laatste fight. In plaats dat je je verschuilt  of weggaat van de angst ga je vol in de aanval. Je angst maakt dat je verbeten voor de overwinning gaat. Maar door er zo voor te vechten kan jij je stuk vechten in plaats te winnen.

 

Ongezond

Angst wordt een probleem wanneer je de angst gaat vermijden. Op het moment dat jij je dat gaat doen wordt het steeds veiliger om je nog meer te onttrekken. Het risico is dat je je op een gegeven moment aan alles onttrekt. Het kan zijn dat je zo in een isolement raakt. De metafoor over de tijger van ACT(Acceptance en Commitment therapy) is een mooi voorbeeld van hoe het werkt. Het wordt ongezond als het je leven gaat beïnvloeden. Wat je voedt dat groeit. En dat hoeven niet per se mooie bloemen te zijn.

 

Nuttig

Zoals het vroeger nuttig was om door angst te overleven is het nu nuttig om je net dat zetje extra te geven om bepaalde doelen te halen. Angst zet je in beweging. Ook dat is in sommige gevallen vermijding. Ik wil niet te laat komen dus gaan je op tijd weg omdat anders bang bent dat je te laat bent. Het mooie van angst is dat het alleen om de hoek komt kijken wanneer de trigger er is. Dit geeft natuurlijk ook de valkuil om te vermijden maar denk je eens in… Je hebt vliegangst. So what? Wanneer jij geen behoefte hebt aan verre reizen pak je gewoon de auto of de trein. Angst komt op wanneer je waarden en dromen in beeld komen. Er zit dus een diepere laag achter angst. Voor wat ben je bang om echt te verliezen? Wanneer je angst hebt om je baan te verliezen, is dat dan omdat deze baan de beste baan ooit is?  (Mijn volgende vraag zou zijn hoe weet je dat?) Meestal is het de angst voor verlies van financiële zekerheid, status of gevoel van er niet meer toe doen.  

Angst helpt je om beter te kunnen presteren. Wanneer je angst onder ogen komt zal het je brengen waar je uit eindelijk wilt zijn.

 

Wanneer je angst voelt betekent dat niet meteen dat je het niet zou moeten doen. Over-analyseer het niet. Het is er gewoon en vraag je af wat je kan doen met je angst en wat het je oplevert. Door angst te vermijden vermijd je ook je dromen en je waarden. Door meer ruimte te geven voor je angst creëer je ook meer mogelijkheden. Geef toe aan wat je spannend vindt en gun je zelf ook de angst.

Ik zou niet meer willen zonder mijn angsten. Het heeft mij veel meer gebracht dan toen ik het probeerde ontwijken. Welke angst zet jou aan om tot boven jezelf uit te groeien?

 

 

 

 

Het is beter eenmaal te lijden dan voortdurend bezorgd te moeten zijn, in angst te moeten zitten

-Julius Caesar

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.