Bewuste keuzes als de sleutel tot zelfvertrouwen

Vele van ons maken hun keuzes op basis van hun onzekerheid. Kleine en grote beslissingen bepalen onze reis door het leven. Kies ik het juiste pad of mag ik deze weg wel inslaan, ben ik het wel waard of ben ik goed genoeg? Het maken van bewuste keuzes kan je helpen om jouw onzekerheid te overwinnen of je er in ieder geval niet door te laten leiden.

Waarom de juiste keuze

Zelfvertrouwen stelt je in staat om uitdagingen aan te gaan en om jouw dromen te verwezenlijken. Wanneer je leeft naar jouw eigen waarden en overtuigingen ben je beter in staat om voor jezelf de juiste beslissingen te nemen. Op het moment dat je onzeker bent over jouw keuzes kom je in een vicieuze cirkel van twijfel, waardoor je niet in staat bent om te leven zoals jij dat het liefste zou doen.

Elke keuze weerspiegelt wie je bent en waar je voor staat. Maak je deze keuzes bewust dan brengt je dat je dichter bij wie jij werkelijk bent en dan groeit je zelfvertrouwen.

Slechte keuzes

Het maakt eigenlijk niet uit welke keuze je maakt, de keuze op zichzelf is nooit slecht. Wat het slecht maakt is wanneer de keuze niet van jou is. Wanneer je dingen beslist of doet omdat die nu zo eenmaal horen, je geleerd zijn of waarvan je denkt dat dat van je verwacht wordt.

Zolang de keuze niet van jou komt is het over het algemeen een slechte keuze.

Tegen mijn 30ste werd er door de omgeving (behalve mijn ouders) eigenlijk wel verwacht dat het onderwerp “kinderen” actueel zou worden. Zelf voelde ik die drang helemaal niet. In plaats om het pad van een gezin te kiezen, koos ik voor een heel ander leven en vertrok ik naar Indonesië. Doordat de externe druk om kinderen krijgen steeds groter werd, althans zo voelde ik dat, voelde ik mij genoodzaakt om goed bij mijzelf na te gaan wat ik wilde omdat kinderen krijgen zo’n enorme weerstand opwierp. In die tijd had ik veel last van onzekerheid waardoor het makkelijker zou zijn om naar mijn omgeving te luisteren. Toch koos ik voor mijn eigen verlangen. Pijnlijk voor mijn omgeving en onbegrepen maar voor mij voelde het als een opluchting. Was ik ongelukkig geweest wanneer ik wel een gezin had? Waarschijnlijk niet, toch zou er dan altijd een deel van mij denken wat als…

Uitkomst

Natuurlijk maak je ook wel eens een “foute” keuze. Of wat achteraf niet zo handig blijkt. Ook dat hoort erbij. Zoveel als goed kan gaan kan ook helemaal fout gaan. Dat is natuurlijk nooit leuk. Wanneer je deze mislukkingen omarmt en niet te sterk be/ver-oordeeld en jezelf met de nodige compassie tegemoet treedt zijn er drie manieren om deze missers te benaderen.

-Je weet nu wat niet werkt en je kiest een nieuwe manier.

-Je maakt van de mislukking gebruik om deze toch in te zetten tot een succes.

-Je laat het voor wat het is en gaat weer terug naar het begin. Soms is een keuze gewoon geen goede.

Waar je wel voor moet waken is dat je het niet gaat overcompenseren en tè positief gaat bekijken of, het andere uiterste, dat je jezelf ongenadig veroordeelt en in de put van onzekerheid gaan zitten.  Een fout is gewoon niet altijd positief. Tegenslagen reflecteren hoe je instaat bent om uitdagingen aan te gaan.

Bewuste keuzes

Keuzes die je bewust maakt zijn stappen dat naar meer zelfvertrouwen leidt. En ja, je zal dan ook ongemakkelijke keuzes moeten durven nemen. Om buiten jouw comfortzone te stappen. Bereid zijn om je ongemakkelijk te voelen en misstappen te maken. Wanneer je al deze overwinningen behaalt zal je steeds meer voelen dat je de regie hebt over jouw eigen verlangens en doelen. Dus omarm ze samen met jouw onzekerheid. Ze leiden naar een leven van kracht, betekenis en zelfvertrouwen.

Hoe

“Lekker makkelijk gezegd!”, denk je misschien. Dat stemmetje blijft maar in je hoofd klagen dat je het toch niet kan, durft of mag. Nou en? Die gedachten zet je niet zomaar uit. Ze spreken ook niet altijd de waarheid. Gedachten zijn “maar” gedachten, ze weerspiegelen niet de waarheid. Uiteindelijk weet je vaak niet wat er gaat gebeuren. Dus ga op pad met jouw onzekerheid. In het begin moet jij jezelf wel een beetje overbluffen. Zoals Pippi Langkous (n)ooit gezegd heeft “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Onzekerheid is een drempel die je jezelf oplegt en wanneer deze erg hoog is hoef je er niet gelijk met 100km overheen te knallen. Maak kleine stapjes, met kleine stapjes ben je ook in beweging en door beweging groei je

Het meest praktische wat een reiziger kan doen die onzeker over zijn weg is, is niet om met grootse snelheid de verkeerde richting op te gaan, maar om te overwegen hoe hij de juiste richting kan vinden.

- R. H. Tawney

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.