Mindfulness

Wat een typo niet allemaal teweeg kan brengen. Maar dat was wat mij daadwerkelijk overkwam toen ik voor het eerst in aanraking kwam met mindfulness, mijn ‘mind’ raakte ‘full’. Je hoort het steeds vaker om je heen dat mensen mindful proberen leven. En zoals het soms gaat met snel opkomende trends, het schiet alle kanten op, voor je het weet leidt het een eigen leven en heeft het, voor sommigen, een hele andere lading gekregen. En dat gebeurde bij mij ook met mindfulness. Ik kreeg het gevoel dat het behoorlijk zweverig was. Mediteren in de zin van je hoofd ‘leeg maken’ en niets voelen en denken. Heb ik een knopje waar ik mijn gedachten en gevoelens uit kan zetten?

Mythe en feiten

Zoals gezegd er bestaan veel (voor)oordelen over mindfulness. Dat is jammer want wanneer je het toepast zoals het bedoeld is kan het je veel brengen. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van Mindfulness en er is gebleken dat op mindfulness gebaseerde interventies goede resultaten biedt. Niet alleen op het gebied van stress en piekeren maar ook op gezondheid en herstel na ziekte.

Dat mindfulness je helemaal zen maakt is niet waar. Het is juist erg belangrijk om alle gedachtes toe te laten. De kussentjes, klankschalen en wierook zijn geen onderdeel van mindfulness. Mediteren is een onderdeel van mindfulness maar dat kan op vele manieren. Ook wordt er wel gezegd dat het je passief maakt en niet meer verbinden met de werkelijkheid (zweverig). Dat is ook een misvatting. Je bent je er wel degelijk van bewust van de dingen die gebeuren en de moeilijke zaken in het leven maar leert je de keuze maken hoe er mee om te gaan. De basis is dat je je bewust bent van je omgeving, je gevoelens en gedachtes laat opkomen maar er geen waarde aan hecht. Ze noemen dat ook; “in het hier en nu leven” Ik merk dat ik dat al op het randje vind. Zelf noem ik het liever het trainen van je bewustwording.

MBCT/ MBSR

Er zijn twee verschillende soorten van mindfulness. Mindfulness Based Stress Reductie

(MBSR) is gebaseerd op zelfmeditatie. In de sessies leer je om inzicht te krijgen in je zorgen en pijn. Wanneer je een beter inzicht krijgt over je gedachtes kan je er beter een waarde aan toekennen, of beter gezegd er juist geen waarde aan toekennen en accepteren. Het-is-wat-het-is principe. De situatie die je overkomt kan je niet beïnvloeden maar de gedachtes erover wel. Door de oefeningen leer je beter om te gaan met stress en burn-out

MBCT staat voor Mindfulness Based Cognitieve Therapie. Dit is een combinatie van cognitieve therapie en MBSR. Door ook elementen uit de cognitieve therapie toe te passen kan het goed toegepast worden bij psychische problemen maar wordt ook ingezet bij somatische (lichamelijke) klachten.

Mediteren

Een van de redenen waarom ik moeite had, en soms nog steeds tegen aanloop is meditatie. Tijdens een yoga sessie werd er een bodyscan gedaan. Als je niet weet wat een bodyscan is: je gaat liggen op de grond, sluit je ogen en let op je ademhaling. Een stem gaat je vertellen wat je moet voelen. Bijvoorbeeld, richt je aandacht op je voet. Voel hoe je hiel de grond raakt, voel hoe hij drukt en hoe zwaar hij is. En zo je hele lichaam af. Ik kan je vertellen. Ik word daar heel onrustig en ongeduldig van. Natuurlijk zijn dat gedachten die je kan voelen en accepteren. Maar ik vraag mij dan af waarom zal ik het gevoel oproepen als ik het niet heb. Na afloop bleek dat mijn medecursisten er hele veel aan hadden gehad. Uiteindelijk moet je doen wat het best bij je past. Ik ben geen spring in het veld maar ik had vroeger al last om lang mijn focus te houden. Een leuk filmpje om te bekijken, soms voel ik mij wel als Animal. Ik doe mijn best maar het past mij niet. Wat mij beter past is een snelle body check.

Aandacht

Bij mindfulness draait het om aandacht te hebben voor het moment. Bijvoorbeeld om stil te staan bij een mooie zonsondergang of hoe lekker het is om binnen te zijn wanneer het buiten hard regent. Maar ook wanneer je je down voelt. Voel wat je voelt verdrietig, boos of gefrustreerd. Bedenk dat het leven niet altijd leuk is en gaat zoals je het zou willen. Zonder downs geen ups in dit geval.

Maar je kan ook mindful zijn door je zintuigen in te zetten. Tijdens het koken bijvoorbeeld, hoe voelen, ruiken en proeven je ingrediënten. Dat hoeft geen uren te duren of heel zwaar te zijn. Zelf kan ik echt genieten wanneer ik even stil kan staan bij een moment. Bijvoorbeeld de geur van gemaaid gras of bij een zonsondergang. Of wandelen in de bergen, dit zijn dingen die waar ik echt bewust een moment neem.

Door bewust te worden van al deze dingen ben je beter in staat om beter afstand te nemen en beter keuzes te maken.

Aardig

Een ander aspect van mindfulness is leren om compassie te hebben voor jezelf. Dat wil zeggen, oordeel niet te hard over jezelf. Onze gedachtes zijn erg goed om waardes aan onszelf toe te kennen. Ik ben: dom, dik, stom, slecht onaardig, noem maar op. En als we het dan hebben over de wetenschappelijke onderbouwing van mindfulness hoe wetenschappelijk zijn jouw gedachten?

Met mindfulness leer je met compassie naar de situatie te kijken.

Wat doe jij zo af en toe om aardig voor jezelf te zijn?

 En dus?

Wat kan je nu met de informatie die ik zojuist over je heen heb gestort.

Een oefening die ik je wil meegeven is de volgende. Neem een willekeurig moment van de dag. Stop met wat je aan het doen bent. Word je bewust van waar je bent wat je doet, hoe je je voelt en wat dat allemaal met je doet. Probeer geen waarde te hechten aan wat je denkt of voelt. Adem diep in en uit. Neem een paar minuutjes.

Wanneer je dit regelmatig doet dan word je je steeds beter bewust van alles om je heen. Je leert beter te focus te houden en meer bewust te worden van jezelf en je omgeving. Het neemt niet veel tijd in beslag maar je zal zien dat het je heel veel kan opleveren.

Het grootste wapen tegen stress is ons vermogen één bepaalde gedachte te kiezen en niet een andere

- William James

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.