Cultuurschok in eigen land

Hoe kan het zijn, dat het zo lastig is om weer je plek te vinden in het land waar je geboren bent? Op het moment dat ik weer in Nederland kwam wonen had ik moeite om mij aan te passen. Ik kon slecht wennen aan het klimaat, de mensen en “het gewone’ leven. Wat mij opviel was dat ik mijzelf enorm had voorbereid op alle uitdagingen die ik tegen zou (kunnen) komen in het buitenland, maar totaal niet was voorbereid op de cultuurschok die ik zou ondervinden wanneer ik “gewoon naar huis” zou gaan.

Het leek net of de radars van mijn leven en mijn omgeving niet meer zo in elkaar pasten als voorheen. Het klopte allemaal net niet.

Impact

Er is altijd veel focus op het vertrek naar het buitenland. Het is spannend en zoals ik in mijn andere blog schrijf zijn er verschillende fases waar je doorheen gaat. Het vertrek is een min of meer weloverwogen en bewuste keuze. Op het moment dat je weer naar Nederland gaat kan het zijn dat de keuze niet geheel vrijwillig is. Ook wanneer je weer “terug” gaat ben je bekend met het land, de cultuur en wat je er verder aantreft. Misschien kijk je juist wel uit naar het weerzien van vrienden en familie. Toch kan de impact erg groot zijn.

Vroeger

Bij het terugkeren baseer je je op hoe het was toen je weg ging. Het hoeft niet per se beter te zijn maar tijdens je afwezigheid zijn vrienden en familie ook verder gegaan met hun leven en hebben daar in ook momenten van verandering gehad. Het land en de samenleving kan anders zijn dan hoe het was, of in ieder geval hoe het was in jouw gedachten. Want misschien heb je de werkelijkheid net iets mooier of lelijker gemaakt in je hoofd. De realiteit past niet meer bij het plaatje wat jij had.

Verhaal

Zoals gezegd gaat het leven voor iedereen verder. Tijdens jouw verblijf in het buitenland heb je veel geleerd en nieuwe gewoontes en inzichten verkregen. In zekere zin is dat ook gebeurd met de “achterblijvers”. Ook zij hebben dingen meegemaakt en hebben zich daaraan aangepast en zijn gegroeid. Zij het in een ander tempo en een andere richting. Jullie levens zijn een eigen pad gaan volgen waardoor dit soms als een afstand en vervreemding aanvoelt. De opmerking “toen jij lekker in het buitenland zat” is dan ook niet helpend maar wel vaak gehoord.

Frustratie

Vooral omdat je het niet direct verwacht kan het veel frustratie opleveren op het moment dat het moeilijk is om je ritme te vinden. De ‘oude’ manier van denken en doen past niet meer maar ook hoe je nu in het leven zit past niet meer goed. Het oude is niet meer vertrouwd en het nieuwe nog niet op zijn plek. Het is goed om die frustratie en verbazing niet de overhand te laten krijgen. Door te forceren om het toch te doen zoals je het gewild had werkt niet in je voordeel. Op het moment dat je er wat losser in staat en meer van een afstand bekijkt zal je eerder accepteren dat het niet makkelijk is. Door erover te spreken en er een grap over te maken hou je het luchtiger. De omgeving zal het dan ook wat makkelijker vinden om zich in te leven, in plaats van elke keer te horen hoe goed en geweldig het was toen je in het buitenland verbleef. Om zo het eerlijke verhaal te horen en niet het “Instagrammable” verhaal.

Eerlijk zijn naar je omgeving en vooral naar jezelf. Wat betekend erkennen dat et niet alleen maar fantastisch is maar dat je ook uitdagingen bent tegengekomen. Wanneer je een realistischer beeld hebt is het ook makkelijker om andere situaties te relativeren.

Soms heb je er iemand bij nodig die je helpt om die afstand te nemen en andere inzichten te krijgen. Niets om je voor te schamen. Mocht jij meer hulp kunnen gebruiken neem dan contact op.

Wat was voor jou het lastigste om mee om te gaan?

Men moet zo nu en dan zijn trots negeren en zijn ideeën aanpassen

- Agatha Christie

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.