Na een jaar geen weg terug naar Nederland

Wanneer je naar het buitenland vertrekt is het na een jaar niet meer mogelijk om in Nederland te aarden. Deze nogal stellige uitspraak kwam ik onlangs tegen. Wie durft dan nog de stap te nemen, wanneer er een point of no return wordt uitgesproken. Toegegeven, het is niet altijd makkelijk om terug te gaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Alleen niet makkelijk betekent nog altijd niet dat het niet mogelijk is. Toen wij terugkwamen uit Indonesië hadden we inderdaad wel wat uitdagingen. Mentaal maar ook gewoon over hoe het in Nederland geregeld is. Zo konden wij alleen maar een huis vinden in de vrije sector. Een hypotheek of “gewone’ huurwoning kregen we niet omdat we geen vast inkomen en woonadres hadden. Beetje kip en ei verhaal. Met hetzelfde doorzettingsvermogen dat je nodig had om te vertrekken zal het je zeker lukken om je weg in Nederland te vinden.

Help, ik komt terug

Eigenlijk had het programma zo moeten heten. Het is makkelijker om te gaan dan om terug te komen. Met een beetje googelen kom je op talloze sites uit die aandacht besteden aan een avontuur met mogelijk nog meer succesverhalen over dat avontuur. Soms wordt er niet geschreven over de terugkeer, want hoe sexy is dat. Je hebt gefaald. Verhalen die slagen delen en lezen we liever. Toch is het goed om je voor te bereiden op je terugkomst wanneer je weggaat. Zie het trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Je hoopt nooit bij de notaris te zitten om je huwelijk te ontbinden voor je überhaupt bent getrouwd.

Wet- regelgeving

Eerst even de zakelijke kant van het terugkeren naar Nederland.

Wanneer je uitgeschreven bent zal jij je weer moeten inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen of waar je een postadres hebt. Dit moet binnen 5 dagen van aankomst. Daarvoor heb je een geldig Nederlands paspoort nodig. Het kan zijn dat jouw paspoort is verlopen of dat je een paspoort hebt van het land waar je nu woont. Behalve een geldig paspoort kan de gemeente meer bewijs vragen dat je uit Nederland komt. Dat kan van alles zijn van diploma’s tot visums van het land waar je gewoond hebt.

Het kopen of huren van een huis gaat niet vanzelf. Ook al heb je de financiële middelen. Het is ook goed om daar je goed over te laten te informeren.

Ben niet alleen jij in bezit van de juiste papieren maar zijn jouw gezinsleden, huisdieren en bezittingen dat ook? In Nederland is iedereen verplicht een ziektekostenverzekering aan te vragen. En zonder Nederlandse bankrekening is het ook lastig om zaken te regelen.

Omdat alles zo verbonden is met het Burger Service Nummer (BSN) is er zonder BSN geen bankrekening. Zonder huisvesting is het lastiger om ingeschreven te worden in een gemeente en je hebt weer een inschrijving nodig om een hypotheek af te sluiten. Het is een hele puzzel. Op de website van Nederland wereldwijd kan je meer informatie vinden

Opgeven

Om tot te besluiten dat je teruggaat is over het algemeen geen makkelijke beslissing. Er kunnen talloze redenen voor zijn. Het kan een gevoel van falen geven. Het opgeven van een droom. Misschien ook wel een beetje gezichtsverlies tegenover de familie en vrienden. Wees erop voorbereid, net als bij je vertrek hebben mensen al mening of een goed bedoeld advies. Dat je daar niet op zit te wachten mag duidelijk zijn maar ze komen. Helder voor jezelf hebben waarom je terugkomt en het los laten van andere meningen (of denken wat de ander er van zal vinden) is de enige manier om er mee om te gaan. Verdedigen heeft over het algemeen niet zo heel veel zin.

Verplicht

Wanneer je werk eindigt, of jouw gezondheid of andere externe factoren ervoor zorgen dat je terug “moet” is het weer een ander verhaal. Om het gevoel te hebben dat je in een bepaalde situatie belandt is gewoon niet prettig. De meesten onder ons die een avontuur aan gaan hebben groot onafhankelijkheids gevoel. Daar passen omstandigheden waar je zelf geen invloed op hebt niet echt bij.

Zeker niet wanneer jij er nog niet helemaal aan toe bent. Hoe deal je daar mee, zonder passief of gedemotiveerd te raken? Het is goed om te beseffen dat je ondanks het “moeten” je altijd nog keuzes hebt. Door om te denken of de situatie onder ogen te zien voorkom je frustratie.

Welkom

Het is gek maar zoals Nederland is ingericht ben je als Nederlander na een lang verblijf niet meer echt welkom meer in Nederland. Het is behoorlijk zwaar en ingewikkeld om de boel weer op de rails te hebben. Nog maar te zwijgen op de vooroordelen van anderen maar ook die van jezelf. Het oordeel van anderen kan hard aankomen maar ook je eigen oordeel kan behoorlijk aan je gemoed knagen. Twee dingen die in deze situatie cruciaal zijn, is te checken wat je moet doen en stap voor stap alle benodigde zaken die ervoor nodig zijn te nemen. Met een ticket alleen kom je er niet. Het andere is Zelfcompassie. Wees niet te streng voor jezelf.

Tot slot wees niet te bang om terug te komen wanneer je naar het buitenland gaat. Wees je er wel van bewust dat het niet vanzelf  gaat. Het heeft wat voeten in aarde en dat is gek genoeg vaak meer dan wanneer je vertrekt. Neem de ruimte die je nodig hebt. Het kost moeite en stress. En wees je ervan bewust dat jij je een poos buitenlander in eigen land voelt. Dat er misschien nog weinig is dat jou met Nederland verbindt en Nederland met jou.

Overal ben ik welkom, en toch hoor ik nergens bij

- Herman Brood

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.