Is uitstel afstel geworden?

Maart 2020. Waar was je of wilde je heen op dat moment.  Ik weet het nog precies. Ik was in 013 bij een concert toen er bekend werd gemaakt dat in Loon op Zand het 1ste officiële covid sterfgeval was. Nog geen 12 kilometer van waar wij hutjemutje muziek stonden te beleven. Met als enige bescherming oordopjes. Wereldwijd werden talloze mensen gerepatrieerd naar hun thuisland. Of zaten vast in het land waar ze op dat moment verbleven. In Europa werden Aziatische mensen met de nek aangekeken en in Zuid-Amerika de Europeanen. Dat de mensen al voor de uitbraak in het land waren maakte niet veel verschil. Het hield de wereld in zijn greep. Het leven veranderde en wat eerst van zo vanzelfsprekend leek was opeens onmogelijk. Wij waren “tijdelijk” in Nederland met het plan weer naar Zuid-Amerika te vertrekken. Omdat het er naar uit zag dat het nog wel even ging duren zat er niets anders op dan in Nederland te blijven en te gaan werken. Het beste er van maken.

Weegschaal

Pijn of leed kan je niet 1 op 1 naast dat van een ander leggen. Wanneer het je overkomt dan heeft dat voor jou op dat moment een impact. Je hebt dan ook recht op je verdriet of frustratie. De opmerking “op de schaal van …. valt het best wel mee” is dan ook ongegrond. Het kan altijd erger maar ook minder erg. Op het eerste gezicht lijkt het dat je classificaties kan toekennen aan bepaalde gebeurtenissen. Maar de impact absoluut niet. Dit komt omdat we allemaal verschillende persoonlijke waarden, motivaties en beweegreden hebben. We lijken allemaal op elkaar maar we zijn allemaal anders. Dus stop met oordelen. Naar anderen maar zeker ook naar jezelf. Bagatelliseer nooit jouw eigen gevoelens. Je doet jezelf dan enorm te kort.

Gescheiden

Voor veel Nederlanders die in het buitenland waren was het een onzekere en spannende tijd. Ging je terug naar Nederland of bleef je bij je opgebouwde leven, je bedrijf, werk en huis? Natuurlijk was het voor iedereen anders. Maar het feit dat je niet meer naar Nederland kon, naar vrienden of familie gaf veel stress en onrust. Het was in Nederland al vaak lastig om zorg te geven of afscheid te nemen. Laat staan als je ver weg bent van wat je dan ook dierbaar is. Het was een duivels dilemma als je al een keuze had. In de meeste gevallen had de lokale overheid de keuze al voor jou gemaakt. Dat idee, geen keuze te hebben om te gaan en staan waar je wilde heeft in heel veel gevallen een enorme impact.

Droom

Veel plannen om te vertrekken gingen aan duigen. De droom om naar het buitenland te vertrekken kwam op losse schroeven te staan. Als het al mogelijk was om überhaupt te vertrekken dan was het al de vraag of de hele onderneming wel ging opbrengen waar alles op gebaseerd was. Wanneer je een B&B wilde starten of overnemen dan was de kans dat jij je 80% bezetting in een jaar ging halen gereduceerd tot 0. En daar was misschien wel de hele businesscase op gebaseerd. En dus gingen vele dromen de vrieskast in.

Open

Sinds een jaar is de wereld weer vrij te bereizen. Behalve wanneer je naar China wilt is het mogelijk om je droom en wensen weer uit de vriezer te halen. Die twee jaar dat vrij reizen bijna onmogelijk was heeft jouw toekomst waarschijnlijk behoorlijk in de war gegooid. Wat is er nog over van die mooie dromen die je had.

Dat is een goede gelegenheid om weer eens een moment voor jezelf te nemen en goed stil te staan bij wat je eigenlijk het allerliefste wilt. Misschien heb je noodgedwongen een andere route moeten nemen maar blijkt deze lang niet zo slecht. En hoe graag wil je nog op avontuur?

Maar het kan ook zijn dat je jezelf afvraagt waarom je nu weer alles in gang moet zetten want het kost allemaal al zoveel energie.

Het mooie van dromen is, dat het eigenlijk geen energie kost maar eerder wat oplevert. Vrij denken verbreed de mogelijkheden en laat alle mogelijkheden open.

Vraag jezelf af was het uitstel of is het afstel geworden, en ik voel mij daar prima bij.

Wat het antwoord is, Stel je zelf de vraag en maak nu zelf de keuze welke weg je neemt.

Geen uitstel is ooit te lang, indien het 't leven van een mens geldt.

- Juvenalis

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.