Ik doe niet aan mediteren

Als ik eerlijk ben, heb ik veel moeite met het “hardcore” mediteren. Wat ik daar onder versta is je terugtrekken, zitten, liefst in lotushouding en alleen focussen op je ademhaling en je niet laten afleiden door gedachten en de dingen van de dag. Iets wat monniken doen in het boeddhisme. Bij het woord mindfulness krijg ik beelden van wierrook, tingeltangelmuziek. Een soort jaren 60 hippie iets. Ik weet dat het niet zo is, maar toch zijn deze beelden gekoppeld aan deze twee woorden. Ondanks dat ben ik ervan overtuigd dat het tot rust komen en bewustwording een belangrijk zijn om te begrijpen wat voor jou belangrijk is.

Nut

Mediteren is een manier om tot rust te komen, stress te verminderen en alles op een rijtje te krijgen. Door je even niet te laten leiden door je gedachten komt je brein en je gemoed tot rust of in ieder geval gaan de radars in je hoofd langzamer draaien. Voor veel mensen lukt het na wat oefenen om elke dag een moment te hebben om te mediteren. Mediteren kan ook op een andere manier dan in lotushouding.

Mediteren of Mindfulness

Bij mediteren ligt de focus meer in jezelf. Je neemt de rust om te voelen en te ontdekken wat er in jou omgaat. Je neemt er echt even de tijd en de rust voor om letterlijk stil te staan bij wat er in jou gebeurt en om afstand te nemen van jouw gedachten en de wereld om je heen.

Bij mindfulness gaat het juist om dat jij je bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Je bent bezig in dit moment. Niet met morgen en niet met gisteren. Je gebruikt verschillende zintuigen om daar bewust van te zijn. Het is dus een meer actieve manier om gedachten die in je hoofd doordenderen een halt toe te roepen. Door focus te leggen op hoe een sinaasappel ruikt voelt en smaakt is het veel lastiger om bezig te zijn met de “wat als” vraag voor morgen.

On the go

Wanneer jij net als ik het lastig vind om helemaal tot stiltand te komen is er een andere manier om te mediteren. Dit is een wat meer toegankelijker manier. Het is als het ware het instap mediteren, van daaruit kan jij kijken wat voor jou werkt. En kan je het uitbouwen tot een traditionele meditatie. Het belangrijkste is dat je stil staat bij wat er op dat moment gebeurt. Door het vertragen in je dagelijkse bezigheid te integreren zal het steeds makkelijker zijn om focus te hebben op het moment.

Bewegen

Tijdens het wandelen of hardlopen focus je op je ademhaling en voelt hoe je voeten de grond raken. De gedachtes die in je opkomen laat je voor wat ze zijn. Je laat ze komen en gaan. Ik heb al vaker geschreven dat je gedachtes niet zomaar uit kan zetten. Wanneer je merkt dat je gedachtes weer afdwalen naar boodschappenlijstjes of werk ga er dan niet in mee en concentreer je weer hoe je in- en uitademt en je voeten de grond raken. Wanneer dat lastig is kan je ook een combi van mediteren en mindfulness.

 

doen. Wat je dan doet is dat je je focus af en toe ook verlegd naar je omgeving. Hoe voelt de lucht op je gezicht, wat ruik je, wat hoor je. Je kan dan weer makkelijker je aandacht verleggen op je ademhaling.

Bewust

Mindfulness kan je op vele momenten van de dag doen. DE sleutel is om het niet gedachteloos te doen maar bewust bezig te zijn met waar je mee bezig bent. Dat je bijvoorbeeld niet alleen je avondeten op eet omdat je dat nu eenmaal moet doen. Maar hoe proeft het, welke kruiden proef je, wat is de structuur, hoe ruikt het en dat soort zaken.

Je kan zelfs stofzuigen tot een mindfulness sessie verheffen door bewust bezig te zijn met wat je doet.

Geen tijd is geen excuus meer om te vertragen en te mindfulness bezig te zijn. Doe wat bij jou past. Probeer niet meteen een minutenlange afzondering in meditatie. Ga rustig op zoek naar wat voor jou werkt en je zal merken dat het uitbreiden je steeds makkelijker afgaat. En op die manier kan je toch de reset knop indrukken die alleen in beeld komt wanneer je even je vertraagt.

 

Er zijn maar twee manieren om te weten: observeren en mediteren

- Pierre Choderlos de Laclos

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.