Stop, droom, doe

Iedereen die zijn PADI-openwater (duiken) heeft gehaald zal de regel stop denk doe herkennen bij een noodgeval. Mensen die bekend zijn met ADHD hebben de methode ook voorbij zien komen. En eerlijk is eerlijk stop, denk, doe is eigenlijk altijd een goede raadgever. Stop even, denk wat je het beste kan doen en ga dan pas over tot actie. Als duikinstructeur is het ook een mantra die ik blijf herhalen. Als coach wil ik je een beetje uit je hoofd halen en wat meer naar je gevoel brengen. Zonder zweverig of wollig te worden.

Het leven is vaak een sneltrein waar je in zit. De dag zit vol met dingen die gedaan moeten worden. En zolang je de dag door rent heb je het onder controle. Maar alles gaat zo snel en gepland dat wanneer je achteraf kijkt blijkt er heel veel gedaan is maar dat wat jij echt belangrijk vindt is aan je voorbij gegaan.

Om dichter te blijven bij wat jij belangrijk vindt is het van belang om af en toe een stapje terug te doen en even te kijken wat er allemaal gaande is in je leven.

Voor je het weet is het voorbij. Het klinkt wat dramatisch maar we kunnen niet eindeloos vooruitschuiven wat we echt willen in het leven. En daarom is het belangrijk om eerst te stoppen voor je in beweging komt.

Stop

Het begint met een stukje mindfulness. Stop eens met waar je mee bezig bent. Ga rustig zitten, wandelen of iets anders wat voor jou werkt. Wandelen is niet echt stoppen maar met stoppen bedoel ik dat je een stap terugzet van je dagelijkse beslommeringen en je moeten. Voor mij is wandelen een goede manier om even niet bezig te zijn met het verleden of de toekomst, om even in het moment te zijn.

Adem even diep in en uit en ontspan. 

Droom

Deze stap duur het langst en is nooit af. Maar het is ook de mooiste stap. Bedenk nu wat je diepste dromen, verlangens en wensen zijn. Laat je niet verhinderen door beperkende gedachtes zoals, dat kan ik niet, geen geld voor, de kinderen of welk excuus je ook kan verzinnen om te stoppen met dromen. Laat je dromen ook niet beïnvloeden door sociaal gewenst gedrag of wat je zou moeten willen want wat zouden ze er wel niet van vinden?

Hoe ziet je droom eruit? Probeer het zo uitgebreid mogelijk toe doen. Wat voor gevoel roept het bij je op? Laat dat gevoel toe ook als het een onrustig of onprettig gevoel geeft. Ook dat is goed. Er zijn geen foute dromen als het maar jouw dromen zijn vrij van beperkingen en verplichtingen.

Doen

Pas als je droom grootse vormen heeft aangenomen ga je bedenken wat je kan doen. Wat je wilt veranderen en hoe je dat zal gaan doen. Begin niet met enorme veranderingen. Ook kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Ga ook niet meteen als een dolle je dromen najagen. Het mooie van dromen is dat ze in allerlei vormen voorkomen en dat het ook gewoon dromen mogen zijn. Je dromen zeggen wat over wat voor jou belangrijk is. En dat kan je wel vertalen naar doen. Doe wat voor jou belangrijk is.

Doel

Waarom heb ik dit allemaal zo opgeschreven. Wat kan je er mee? Door dit af en toe te doen blijf je voor ogen houden wat voor jou belangrijk is. En misschien droom je over niet haalbare dingen, door te dromen sta je meer open voor ontmoetingen, kansen en situaties die je je anders, in de sleur van de dag, waarschijnlijk zou missen. De mogelijkheden zijn eindeloos, net als je dromen.

Heb jij een beetje hulp nodig om even uit je hoofd te komen en meer naar je gevoel en dromen te handelen. Stuur mij dan een berichtje dan help ik je op weg,

De mens hoeft niet te denken om kalm te zijn; hij moet gewoon dromen

- Johann Jacob Engel

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.