De kracht van een uur

Dit is wat ik het beste kan. En het liefste doe! Dit dacht ik toen ik het boek LITTLE TREATMENTS, BIG EFFECTS van Dr. Jessica L. Schleider las. De therapie heet single session therapie (SST). In dit boek beschrijft zij hoeveel impact 1 sessie van 50 minuten kan hebben. In een aantal landen zijn er klinieken waar je gewoon naar binnen kan lopen en gesprek kan hebben over zaken waar je op dat moment mee worstelt. In Nederland is dit nog niet algemeen gebruikelijk maar dat kan niet anders dan dat dit een kwestie van tijd is. Het moment waarop je vastloopt, kan behoorlijk beangstigend zijn. Het gevoel van machteloosheid en het in je eentje moeten oplossen is vaak erg stressvol.

Wat is het?

Met SST ligt de focus op het moment dat iemand vastloopt. Dit kan op allerlei vlakken zijn zoals school, werk, relatie en persoonlijke issues. Het bied een snelle doelgerichte oplossing voor een probleem dat op dat moment speelt. Het is belangrijk om op te merken dat SST niet bedoeld is om psychische aandoeningen te genezen, maar eerder om moeilijke gedachten of emoties draaglijker te maken en te ondersteunen.

 

Wetenschappelijk

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de effectiviteit van SST, waarbij is aangetoond dat het kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van veerkracht. Terwijl traditionele therapeutische trajecten gemiddeld 6 sessies omvatten, kan SST een snelle interventie bieden die directe verlichting biedt voor acute problemen.

 

Eén uur

Van beide wordt er veel commitment en inzet gevraag In dat uur moet er vast gesteld worden waar men op dat moment mee zit. De hulpvraag of het doel moet snel helder verwoord zijn. De coachee zal ook actief mee moeten denken in de oplossing. Dit is overigens altijd het geval, de coach komt nooit met DE oplossing. Maar in plaats van een intakegesprek, het onderzoeken, laten bezinken om dan de volgende stap te maken zal dit alles plaats vinden in een enkel gesprek.

 

Iedereen

In mijn optiek heeft iedereen wel op een bepaald moment support nodig om tot een oplossing te komen.  Natuurlijk is er vaak een vriend of familielid bij wie je het kwijt kan. Door goedbedoelde adviezen is de oplossing niet meer van jou, verder van je eigen waarden. Je wilt ze niet bezorgd maken of dat er door jouw uitdaging anders naar je gekeken wordt. Bij professionele SST-gesprekken is alles vertrouwelijk en zal er zonder waardeoordeel het gesprek aangegaan worden.

 

Impact

Hoe kan het dat een uur toch impact kan hebben? Dat is vrij makkelijk uit te leggen. Soms is er een kort moment in je leven dat er iemand iets zegt dat je altijd bij blijft. Dit zijn dit kleine momenten met grote impact. Dit is ook zo met SST. Misschien niet iets waar je je hele leven mee verandert maar wel een kleine schakel in de verandering is. Dit komt omdat er gekeken wordt naar je sterke punten en waarden. Wanneer je deze meer inzet zal het makkelijker zijn om de stress te verminderen.

 

Leren

Hoewel SST geen totale gedragsverandering in één sessie belooft, biedt het wel de mogelijkheid voor kleine veranderingen in jouw perspectief en om copingsmechanismen aangereikt te krijgen. Het is een kans om te leren, te groeien en te ontdekken wat je nodig hebt om verder te kunnen komen. Omdat SST zo laagdrempelig is, zal je er eerder een beroep op doen dan wanneer je weet dat je een lang en duur traject moet volgen.

Mocht het duidelijk worden in het gesprek dat er een vervolg nodig is of een ander soort hulp dan is dat natuurlijk gewoon mogelijk.

Ook als overbrugging van een grotere hulpvraag kan SST een perfecte tool zijn.

Zorg dat ieder uur van je leven mooi is

- Claude Aveline

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.