Begin en het einde van je avontuur

Stel, je hebt een grote wens om naar het buitenland te verhuizen. Om daar een leven op te bouwen. Waarom? Om vrijheid te ervaren, of onder het juk van de Nederlandse regels uit te komen, of om weg te zijn uit de Nederlandse ratrace. Wat je reden ook is, zelfs géén reden is een goed. Wanneer de keuze is gemaakt ga ervoor! Er komen veel dingen op je pad. Leuke, spannende en onvoorziene zaken. Is er een point of no return?

Anders

Je laat alles achter om een leven te beginnen in het buitenland. Dat kan naar een economisch sterk land als Duitsland zijn. Maar vaak gaan mensen naar landen waar de temperatuur hoger en de kosten lager zijn. Dat hoeft geen problemen te geven natuurlijk. Zeker niet wanneer je een goede bankrekening hebt of nog een salaris of andere inkomsten hebt vanuit een westers land.

Financieel

Wanneer je naar een “goedkoper” land verhuisd en jij je inkomen daar wilt genereren zal je waarschijnlijk een stuk minder gaan verdienen. Salarissen zijn vaak lager evenals de opbrengsten van je business. Een trip naar Europa kan dan zomaar een stuk onbereikbaarder zijn. Vooral wanneer je “aan de andere kant van de wereld” zit. Dus hoe aantrekkelijk het ook is om goedkoop iets te beginnen kan het zich behoorlijk tegen je keren wanneer je naar je geboorteland wilt. Het verweer is dat men niet veel nodig heeft en het leven daar goedkoop is. Dat is vaak ook waar. Tijdens mijn verblijf in Papua kon ik met veel minder geld toe dan in Europa. Het leven is goedkoop en de rust en ruimte zijn heel veel waard. Toch, een vliegticket blijft even duur.

Vrijheid

En dan is het zover, je hebt je paradijs opgebouwd. Bijvoorbeeld een bedrijf, of een huis met, misschien wel huisdieren of kinderen. Het gevoel van vrijheid dat je ervaart, dat is waarom je de stap hebt gemaakt. Toch heb je door wat je hebt opgebouwd ook veel verantwoordelijkheid gekregen. Je bedrijf kan misschien niet zomaar achtergelaten worden. Dieren moeten verzorgd worden en kinderen bouwen hun eigen leven op met verplichtingen, wensen en dromen. Er moeten soms veel zaken geregeld worden om de boel achter te laten. Dat hoeft geen issue te zijn, maar het maakt je wel afhankelijk van anderen en het beperkt je in je vrijheid.

Gestrand

Zoals geschreven, in de praktijk kom ik het zo af en toe tegen dat mensen “stranden” in hun buitenlands avontuur. Het geld ontbreekt om terug naar het vaderland te gaan. De afstand met hun familie wordt daardoor groter. In sommige gevallen kan het om naar de ambassade te gaan om het paspoort te vernieuwen al een hele exercitie worden. Of ze kunnen niet meer samenreizen zoals ze voorheen ook gedaan hebben omdat er andere verplichtingen zijn. Dan kan een beklemmend gevoel gaan overheersen.

Afrika

Een aantal jaren geleden zijn wij bezig geweest om een Lodge in Afrika te kopen. We waren al een heel eind op weg met de business case. Zoals: “Hoeveel leveren de kamers op bij welke bezetting en wat levert een zebrakalf op. Financieel hadden we een duidelijk overzicht. We moesten inleveren maar hé, we zouden dan wel in een wildpark met giraffen in de achtertuin wonen.

Toch hebben we het niet gedaan. Waarom? Een van de redenen was dat we heel graag rondreizen maar op het moment we daar een bedrijf zouden starten konden we niet meer zomaar een paar maanden op uitrekken. Erop vertrouwen dat we een goede betrouwbare manager zouden vinden leek ons een te groot risico. De investering, en dus minder financiële vrijheid, was voor ons het niet waard. We hadden het gevoel dat we te afhankelijk zouden worden van anderen en dat er bepaalde vrijheden zouden verdwijnen.

Afstand

Natuurlijk zeg ik niet dat dit iets is wat jou gaat opbreken. Het zou ook zeker niet je dromen in de weg moeten staan. De vragen, wat wil ik echt en wat is voor mij belangrijk zijn in deze toch wel erg valide.Er zijn talloze opties te bedenken om onafhankelijk te blijven. Het hoeft geen showstopper te zijn, absoluut niet. Maar wel goed om erover na te denken. Laat je niet een gevangenen worden van je droom.

De mens is vrij, maar hij vindt zijn beperking in zijn eigen vrijheid

- Simone de Beauvoir

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Bedankt voor je interesse.

Je ontvangt behalve mijn gratis e-boek “De route planner’  ook elke 2 weken mijn laatste blog.

Vul je gegevens in ontvang de download in je mailbox.

Bedankt voor je interesse.

Je ontvangt behalve mijn gratis e-boek 1ste hulp bij eenzaamheid ook elke 2 weken mijn laatste blog.

Vul je gegevens in ontvang de download in je mailbox.

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je vraag of opmerking is in goede orde ontvangen. Binnen twee werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dingend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Gratis E-boek

Vraag nu het gratis e-boek over eenzaamheid of het doe-het-zelf e-boek aan.

Wanneer je het e-book aanvraagt krijg je ook als bedankje elke 14 dagen een mail met mijn laatste blog. 

Leuk dat jij je hebt aangemeld!

Vanaf nu krijg je elke 2 weken een nieuwe blog in je mailbox.

Wil je meer weten? Aarzel niet en neem contact op.