Lekker veilig

Wat ik graag doe is met de auto een land of een regio te ontdekken. Doordat de auto alles heeft wat we nodig hebben kunnen we overal overnachten. Wij zoeken dan een mooi rustig plekje en daar blijven we dan voor de nacht. Via slechte weggetjes bereiken we de meest afgelegen en vaak mooiste plekken. De eerste paar keren was dat natuurlijk best spannend. We hebben de regel dat wanneer het niet goed voelt voor één van ons, dat we dan een andere plek zoeken. En ja, sommige wegen kunnen een scene in “de gevaarlijkste wegen” krijgen maar vaak is de beloning groot. Voor mij gaat er niet boven midden in de natuur slapen zonder geluiden en lichtvervuiling. Ik word daar heel blij van. Alleen de omgeving vindt het een minder goed idee. Het is toch gevaarlijk, zo helemaal alleen, er kan van alles gebeuren! In de gedachten van anderen worden we overvallen, storten we een ravijn in of verdwalen we om nooit meer terug te komen.

Gelukkig jullie zijn weer veilig thuis.

Gevaar

Als je de statistieken mag geloven overlijden er 2 x zoveel meer mensen in het Nederlandse verkeer en gebeuren er zeker 4x zoveel bij ongelukken in en om het huis dan op reis. Het is misschien niet een helemaal eerlijke vergelijking omdat een deel van de ongelukken in en om het huis valpartijen zijn van 80plussers en dat is niet de groep die nog veel reist. In bepaalde landen liggen de verkeersslachtoffers hoger dan in Nederland, dat is zeker waar, maar vakantiegangers zijn doorgaans minder onderweg.

Berovingen vinden overal plaats. Nederland kent ook zijn nep-agenten en taxichauffeurs. In arme landen is de criminaliteit hoger of gewelddadiger dan dat wij gewend zijn, daarom is het nooit handig om met dure apparatuur rond te lopen of om uitgebreid je luxe spullen te showen. Ook in Nederland ben je je Rolex niet altijd zeker. Het is overal dus wijs om altijd je spullen in de gaten te houden en niet alle charlatans te geloven.

Begrip

Het verschil tussen Nederland en het buitenland is dat je de taal en cultuur minder begrijpt. Daardoor is het soms lastiger om een situatie in te schatten. Ook al ben je in Nederland op een onbekende plek, je weet sneller wanneer mensen een loopje met je nemen wanneer je wordt aangesproken. Het is een stuk makkelijker om de situatie in te schatten.  In het buitenland kan gebrek aan kennis van het land en de taal erg verwarrend zijn. Toch zijn naïviteit of angst een valkuil. Het is duidelijk te zien dat je niet lokaal bent. Vaak sta je dan als toerist al met 1-0 achter. Je een beetje zekerder voor doen dan je bent kan al enorm helpen. Toch hoef je niet achter alles iets te zoeken, daarmee doe jij jezelf en de ander vaak te kort.

Probleem

In Nederland weet je welke stappen je moet nemen wanneer je in de problemen komt. In het buitenland kan het een stuk lastiger zijn. Hoe zijn de zaken geregeld wanneer je onverhoopt naar het ziekenhuis moet? Begrijp je de uitleg van de arts goed? Of is de zorg hetzelfde zoals jij die gewend bent?

Toen ik in Papua naar het ziekenhuis moest, kreeg ik een kale kamer met een mandi in de hoek. Een bak met water waaruit je met een emmertje jezelf afspoelt. Je moet zelf je beddengoed regelen en ook de verzorging wordt gedaan door familie. In bepaalde landen moet je zelf (extern) laboratoriumonderzoeken of röntgenfoto’s regelen. Ook bijvoorbeeld implantaten (schroeven, platen) moet je zelf kopen en meenemen naar de arts. Dit zijn dingen die je niet 1,2,3 bedenkt wanneer je de Nederlandse gezondheidszorg gewend bent. Het is ook niet het moment om het uit te zoeken, er is toch al genoeg stress. Ziek worden is nooit leuk maar in het buitenland kan het extra ingewikkeld zijn.

Contact met de politie kan onoverzichtelijk zijn wanneer je de taal en cultuur niet kent. In landen waar de salarissen van politieagenten laag zijn kan het zo zijn dat er van je verwacht wordt dat je wat geld toesteekt. In andere landen speelt autoriteit en macht een grote rol waardoor het je erg lastig gemaakt kan worden.

Toch hoor je de meeste klachten over agenten dat ze de regels strak op volgen en alle recht hebben om te controleren. Die regels kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Uiteindelijk moet jij je ook aan de regels houden en hebben zij het recht om te handhaven. Het is dus een goed om je enigszins te verdiepen in de regels in buitenland. Zo is kauwgom in Singapore verboden en staat er een straf op van 60.000 euro of maximaal 2 jaar gevangenisstraf op het kauwgom kauwen op staat. Toch even anders dan hier waar je overal kauwgom kan kopen.

Boze wereld

Het gros van de wereldbevolking is van goede wil. Het voordeel van gast zijn in andere landen is dat mensen trots zijn op hun land en dat graag met je delen. Het kan zomaar voorkomen dat je uitgenodigd wordt voor het eten terwijl ze niet veel hebben.  Natuurlijk kan er van alles misgaan maar veel vaker gaat het goed. Hoe meer je open staat voor je omgeving hoe meer er op je pad komt. Het zal je verrassen. En wanneer er toch onverhoopt iets gebeurt is hulp van lokale mensen ook vaak nabij.

Waar veel toeristen komen valt ook veel te halen. Dus ja, de kans dat daar iets gebeurt is een stuk groter. Weg van de massa zal dat al een stuk minder zijn.

Nieuwsgierig

De meeste leuke dingen over een land ontdek je wanneer je in contact komt met de mensen. Een Lonely Planet ontbreekt niet in de meeste reisbagage. Toch ontdek je de echte mooie en bijzondere plekjes op advies van de mensen die er wonen. Je hoort de mooiste verhalen en je krijgt een inkijkje hoe een land in elkaar zit. Verwonder je hoe leuk mensen het vinden om te vertellen over wat hen motiveert en drijft. Of hoe nieuwsgierig ze zijn naar jou .

Hoewel je niet snel echt onderdeel bent van een community geeft het wel mooie, leuke en waardevolle inzichten.

Juist deze inzichten zijn een onderdeel van je ontwikkeling en geeft het een extra dimensie aan de reis.

Dus wees nieuwsgierig en groei.

De cultuur van een land woont in het hart en in de ziel van de mensen

- Mahatma Gandhi

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.