Beste stad om te werken

In de jaarlijkse enquête door InterNations onder een groep van 15.000 expats is er onderzoek gedaan welke van een lijst van 66 steden het meest en minst aantrekkelijk zijn voor expats. 

Het is vorig jaar maart, net voor de wereldwijde lock-down,  gedaan en is in november 2020 gepubliceerd.

In de enquête wordt er gekeken naar werkgelegenheid, huisvesting, gezondheidszorg, balans tussen werk en privé, aansluiting met de lokale bevolking en de infrastructuur. Er is een verdeling over 4 groepen gemaakt;

  • Quality of urban living index
  • Urban work life index
  • Getting settled index
  • Finance and housing index

Valencia op 1

De meest favoriete stad is Valencia. Op alle fronten scoorde Valencia hoog. Het leven in de stad, levensonderhoud, gezondheidszorg en de aansluiting met de lokale bevolking worden erg gewaardeerd. Natuurlijk speelt het weer een belangrijke rol, Valencia heeft het hele jaar door een zeer aangenaam klimaat.

De cultuur en de vrijetijd-opties zorgen voor een zeer hoge waardering van de Spaanse stad aan de kust.

Vanuit Valencia zijn ook de 3 andere Spaanse steden, Alicante (op 2), Malaga (op 6) en Madrid (op 9), uit de top 10 makkelijk te bereiken.

Deze 4 steden scoorde allemaal hoog op het gemak om je in de stad te vestigen.

Alicante, op de 2de plaats, scoort onder het gemiddelde als het om carrière mogelijkheden gaat. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat hier heel veel gepensioneerde expats wonen.

Lissabon staat op de 3de plaats. Deze stad wordt het meest gewaardeerd om de veiligheid, de relaxte sfeer en het weer. Als minpunten wordt de huizenmarkt en de carrièremogelijkheden genoemd.

Het is opmerkelijk dat 5 van de 10 plaatsen ingenomen worden door steden op het Iberische schiereiland. Ze scoren alle 5 hoog op de ‘Quality of Urban Living Index’ en de ‘Getting settled Index’. Voor het vinden van betaalbare huizen ben je het slechtst af in Madrid en Lissabon.

Top 10

De andere 5 steden in de top 10 zijn Panama City (4de), Singapore (5de), Buenos Aires (7de), Kuala Lumpur (8ste) en Abu Dhabi (10de). Deze steden scoren hoog op het gemak waarmee je je er kan settelen en op financiële aantrekkelijkheid. Alleen Abu Dhabi is financieel minder aantrekkelijk.

Onderaan de lijst

De slechtst scorende steden zijn het Afrikaanse Johannesburg (60ste) Nairobi (62ste) en Kaapstad (56ste). Met name scoren zij slecht op politieke stabiliteit, veiligheid en openbaar vervoer.

De Aziatische steden Seoul (64ste), Hongkong (60ste) en Beijing(55ste) zitten in de onderste regionen omdat men hier moeite heeft om zich thuis te voelen en om betaalbare huisvesting te vinden. Wat wel zeer gewaardeerd wordt is het openbaar vervoer. Uiteindelijk drukt een slechte werk/privé balans zwaar op de rating.

Milaan (63ste) en Rome (65ste) scoren laag omdat in Italië de medische zorg, de veiligheid en het politieke klimaat erg slecht scoort. Parijs (61ste) en Dublin (58ste) scoren met name zo slecht omdat de huisvesting als onbetaalbaar en moeilijk te vinden wordt ervaren. Blijkbaar hebben de expats ook moeite met de taal. Wat kennelijk in Dublin ook een ding is.

 Enquête

Nieuwsgierig naar de hele lijst? Deze kan je nalezen op de site van InterNations. Op het moment wordt de enquête weer gehouden, dus deel je mening!

Mijn leukste stad

In een aantal steden ben ik al dan niet voor werk een langere tijd verbleven en ik herken sommige conclusies. Buenos Aires vond ik een fijne stad. En Singapore is geweldig, met name als hub naar de rest van Azië. Johannesburg is zeker discutabel qua veiligheid maar er is in de omgeving zoveel te doen. De politieke geschiedenis en ontwikkelingen drukken helaas zwaar op de situatie en die verschillen van moment tot moment.

Wat is jouw favoriete stad

Wat is jouw favoriete stad om te wonen en te werken? Straks wanneer de grenzen weer open zijn is de keuze weer aan jou.

De cultuur van een land woont in het hart en in de ziel van de mensen

- Mahatma Gandhi​

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.