Volg je eigen weg

Leef jij je leven zoals dat van je verwacht wordt en als een logische stap die volgt op je vorige? Of zet jij jouw dromen om in plannen, ook wanneer het inhoudt dat je een minder logische stap moet maken?

Gebaande paden

Tijdens het opgroeien en bij de opvoeding wordt vaak veel belang gehecht aan een goede opleiding, een goede baan en sociaal succesvol leven. Dat is natuurlijk ook belangrijk. Als je netjes tussen de lijntjes kleurt en doet wat er van je verwacht wordt heb je over het algemeen een relatief comfortabel leven. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat anderen denken en jezelf niet af te vragen of je op de goede weg bent. Je rijdt lekker over de geasfalteerde weg. Met af en toe een beetje oponthoud, maar dat had je al op de app gezien. Het gaat allemaal relatief voorspoedig en voorspelbaar.

Zijwegen

Er is helemaal niets mis met de gebaande paden. En ook niet wanneer je een gezin wilt of een baan die zekerheid geeft. Er zijn talloze dingen die binnen handbereik liggen die je een goed gevoel geven. Maar verlaat de snelweg een keer en maak eens een omweg over provinciale wegen.

Wanneer ik met mensen spreek verontschuldigen ze zich soms dat ze ‘ alleen maar’ naar Zuid-Europa op vakantie gaan. Dit is nu mijn punt dat ik wil maken. Doe wat je zelf echt wilt en niet wat een ander doet, om welke reden dan ook.

Waarom iets doen omdat het een goed verhaal zou zijn of in het plaatje past, maar waar je uiteindelijk alleen maar ongelukkig van wordt?

Buiten de gebaande paden

Dat is niet voor iedereen en dat hoeft ook helemaal niet. Het zouden dan ook geen gebaande paden meer zijn als iedereen het zelfde gaat doen.

Voor diegene die zich in zijn huidige situatie beperkt voelt is het wel eens goed om te bedenken waarom je doet wat je doet en hoe je het anders zou willen.

Waar ben je naar op zoek en hoe realistisch is dat? Buiten de gebaande paden kan het soms ook wel eenzaam en moeizaam zijn.

Om in de beeldspraak van wegen te blijven, neem van mij aan dat na een lange en moeizame rit over slechte en hobbelige wegen een asfaltweg soms een welkome afwisseling is.

Een goed idee is soms geen goed plan

De minder gebaande paden trekken mij elke keer weer aan. Van tevoren lijkt het mij een geweldig plan en ga ik er vol voor.

De eerste keer dat ik tegen de stroom in ging zwemmen heb ik van Amsterdam tot Singapore gehuild. Ik vond het vreselijk. De twijfel sloeg toe, waar was ik in hemelsnaam mee bezig. Eenmaal aangekomen op mijn tussenstop, moest ik wel verder en was er geen weg meer terug. Misschien had ik eerder stil moeten staan bij de obstakels maar dat had mij waarschijnlijk tegen gehouden om op het vliegtuig te stappen

Van al de beslissingen die ik heb gemaakt, heb ik nooit spijt gehad. Met name omdat het mijn eigen beslissingen waren en niet die van een ander. Ondanks de twijfel overviel me een nieuw soort draagkracht en kreeg ik het gevoel, ik ga het gewoon doen.

Doen

Wees niet bang om iets anders te doen dan anderen. Het brengt je vaak heel veel.

Wanneer het mislukt heb je in ieder geval de wetenschap dat het niet was wat je verwachte en kan je een punt achter die droom zetten. Als het slaagt ben je weer een stap dichterbij naar waar je naartoe wilt. Het zou zomaar kunnen zijn dat het doen je uiteindelijk veel meer energie oplevert, meer nog dan de dingen doen omdat het nu eenmaal zo hoort.

Ik ben ervan overtuigd dat elke beslissing die genomen wordt vanuit jouw eigen overtuiging een goede is. Ook al blijkt bij de uitvoering dat het niet de handigste is.

Welke weg past bij jou

Nu roep ik echt niet op dat iedereen zijn rugzak moet pakken om rond te reizen. Maar waar ik wil je wel toe wil uitdagen is om af en toe eens een pas op de plaats te maken en om je heen te kijken.

Wat houdt je bezig, waar krijg je energie van en wat kost je energie. Soms kunnen dat hele kleine dingen zijn.

Een mooi voorbeeld is jouw abonnement bij de sportschool. Waarom heb je die? Omdat je toch iets aan je conditie moet doen of omdat je het fijn vindt om te doen?

Wanneer je jezelf elke keer met tegenzin naar de sportschool sleept -als je al geen goede smoes hebt verzonnen- vraag jezelf dan eens af: voor wie doe je het? Blijkbaar niet voor jezelf. Zou het dan niet veel zinvoller zijn om iets te gaan doen wat je wel leuk vindt wat goed voor je conditie is en waar je jezelf wel toe kan zetten?

Wat betekend dit voor jou

Stel jezelf eens vaker de vraag: “voor wie doe ik dit?” of “wat is voor mij belangrijk?” Wanneer het antwoord is; voor een ander of omdat het zo hoort, zou ik zeggen; ga eens na wat je anders wilt en wat je daarvoor moet doen, of laten. Waarschijnlijk ligt het antwoord niet zo voor handen, maar onbewust weet je het. Ik kan, wanneer je het zelf lastig vindt, je helpen om te onderzoeken wat jij belangrijk vindt, wat jouw dromen zijn en hoe je dat gaat realiseren. Zodat je je eigen weg kan kiezen. Neem contact op en gaan we samen op pad.

Ga niet waar de weg je leidt, maar ga waar geen pad is en laat je eigen spoor achter

- Ralph Waldo Emerson

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.