Doelen

Doelen

In het coachen bespreken we vrijwel altijd de doelen die iemand wil bereiken.

Het doel van het gesprek, het doel van het traject en het doel dat mensen uiteindelijk in hun leven willen. Toch is het woord doel nogal een harde eis voor velen. Dan verandert de wil om een doel te halen in het moeten behalen van doelen. Hoe star is jouw doel?

Richting

Om te weten welke richting je op wilt moet je een doel, droom of een visie hebben. Een bedrijf zonder visie zal niet succesvol zijn. Zonder doel in je leven is je leven al snel doelloos. Duidelijk een open deur maar vaak gaat men eraan voorbij. Het is dus van belang om af en toe stil te staan en te bedenken wat jij belangrijk vindt en wat jouw grote wensen zijn.

Hoe vaak komt het voor dat je opeens bedenkt; “verrek het is al vrijdag” of ‘is het al zo laat?”.

Het is zo gemakkelijk om je te laten leiden door de waan van de dag. Om geen bewuste keuzes te maken, maar dan zal je achteraf afvragen waar de tijd is gebleven.

Leven

Het klinkt een beetje hoogdravend en misschien zwaar, maar je hebt maar 1 leven van gemiddeld 80 jaar. Dus als je wat wilt, zal het voor je 80ste moeten gebeuren. Uitstellen naar later of “dat komt wel een keer” zou dus kunnen uitlopen tot nooit.

Er is dan een gemeen stemmetje dat mij zegt; ”lekker belangrijk, dan ben je toch al dood en dan maakt het allemaal niets meer uit”. Maar als je echt zo gaat denken dan hoef je helemaal niet meer in beweging te komen.

Wat zijn jouw dromen en wanneer was je van plan er echt te voor gaan. Morgen? Later? Van uitstel komt vaak afstel. Het wordt er in ieder geval niet makkelijker op. Sterker nog ik kan je verzekeren dat het helemaal niet makkelijk is om te doen. Wanneer het makkelijk was geweest dan had je het al lang gedaan.

Dus kom in beweging en ga aan de bak.

Star

Het nadeel van een doel hebben is dat je je er op blind kan staren en aan voorbij kan gaan. Lekker duidelijk nietwaar?

Oké, je doel geeft richting aan wat je wilt bereiken. Maar de weg er naartoe hoeft niet in één rechte lijn te zijn. Wanneer je een doel stelt gebaseerd op wat sociaal wenselijk is en omdat het ‘belangrijk’ zou moeten zijn kan dat uitmonden in een worsteling en teleurstelling. Wanneer het doel gebaseerd is op jouw waarde en wat jij belangrijk vindt zal meer ruimte zijn om onderweg te kunnen genieten van wat je tegenkomt.

Dit kan betekenen dat je onderweg soms een omweg neemt of andere keuze maakt dan dat je eerst van plan was. Wanneer je open staat voor andere mogelijkheden en kansen zal je ze sneller zien en herkennen.

In dit filmpje wordt dat mooi uitgelegd wanneer je alleen maar met je doelen bezig bent.

Open

Maar hoe hou je nou je doelen voor ogen en wordt je doel niet een moeten?

  • Hou voor ogen dat er niet één bepaalde weg is die naar je doel leidt.
  • Doe de dingen die in lijn zijn met wat voor jou belangrijk is.
  • Praat erover met vrienden en familie, deel je enthousiasme en je dromen.
  • Wees niet bang om te falen, ook dat kan mooie dingen met zich meebrengen.
  • Verzamel informatie van anderen maar maak je eigen waarheid. Wat voor de één werkt hoeft niet te werken voor jou.
  • Ontdek je waarden, dingen die voor jou belangrijk zijn. Hoe, dat schrijf ik in een andere blog.
  • Vraag hulp als je vastloopt of de weg kwijtraakt.

Er is niets mis mee om hulp te vragen in je omgeving. Wanneer je omgeving weet wat je doel is, heb je het hardop uitgesproken en kunnen ze helpen om je doel te bereiken. Soms krijg je goedbedoelde adviezen en wordt het nog ingewikkelder dan het al was. Het is dan tijd voor een ander soort hulp. Nu is hulp niet echt het goede woord, want wanneer wij een gesprek hebben bied ik geen pasklare hulp. Ik ga niet vertellen wat je volgende stap kan zijn. In plaats daarvan laat ik je daar zelf achter komen. Dat klinkt heel gemakkelijk maar vaak heb je onbewust weerstand voor iets of zit die ene waarde je doel in de weg. En is dat doel wel de echte bestemming?

Tijdens zo’n gesprek komen er mooie dingen en prachtige inzichten naar boven. Ik weet zeker dat ook jij het echte antwoord hebt. De kunst is alleen hoe je het boven tafel krijgt.

Voor het maken van nieuw pad moet je in staat zijn te verdwalen.

- Jean Rostand

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.