Blue Monday

Na Valentijnsdag, Black Friday en Halloween is er nog een dag die is overgewaaid uit de VS: Blue Monday. De psycholoog Cliff Arnall heeft in 2005 een formule bedacht die zou aantonen dat de laatste week van januari je het meest last hebt van depressie en neerslachtigheid. Er is veel discussie over deze formule en Blue Monday geweest, met name omdat er een commercieel randje aan zou zitten. Is jouw 3de maandag van het jaar ook jouw slechtste van het jaar?

Formule

Om het toch maar even te vermelden wil ik toch even de formule weergeven.

[W+(D-d)] x TQ

M x Na

De W is een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden de kerst was, Q staat voor hoe goed je goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen.

Belangrijk? Nee helemaal niet maar ik vind het wel grappig dat iemand heel veel tijd in een formule heeft gestoken om, zoals het verhaal gaat, de bankrekening van een reisorganisatie te spekken. En dan komt wat mij de Blue Monday op hetzelfde lijstje te staan als Valentijnsdag, Halloween en Black Friday. Deze is er alleen maar voor een commerciële reden.

Maandag

Een gezegde “een blauwe maandag” , heeft niets te maken met de Blue Monday van dr Arnall. Wanneer je een blauwe maandag ergens geweest bent dan ben je er maar kort geweest Maandag over het algemeen de vervelendste dag van de week. Het weekend is voorbij en je moet nog 5 dagen werken voor het volgende weekend weer begint.

Bleu

Maar is het dan helemaal niet waar dat we in die periode wat meer moeite hebben om het positief te zien? Dat denk ik niet. Januari en februari worden als de meest sombere maanden gezien. De feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn kort en het weer is over het algemeen grijs. De zomervakantie is nog erg ver weg. We brengen veel meer tijd binnen door waardoor we minder vitamine D krijgen. Misschien ben je met de feestdagen wat aangekomen of is er van goede voornemens niets terecht gekomen. 

Maar hoe jij deze maanden ervaart hangt af van wat jij, of beter je gedachten, ervan maakt. Je kan ook vol in de planning zitten voor je vakantie, op wintersport gaan, uitkijken naar natuurijs of blij zijn dat eindelijk de verplichtingen van de feestdagen voorbij zijn. En wanneer je geen voornemens had kan je die ook niet breken. Zo gemakkelijk is het nu ook wel weer.

Zelf in de hand

Het is dus een makkelijke conclusie. Hoe jij de “Blue Monday” ervaart is maar een gedachte. En het fijne van gedachten is dat je ze niet kan sturen maar je kan ze wel naast je neer leggen. Er zijn verschillende manieren om met de nare gevoelens die je hebt om te gaan. Je kan de maand januari negatief bekijken en zwelgen in dat het niets is, dat het niets wordt en dat je wilt dat het voorbij gaat. Die houding is niet erg prettig voor jou, maar ook niet voor je omgeving. Maar een ding is waar, het gaat voorbij. Of jij je nu druk maakt of niet. Een andere manier is om het nemen zoals het is, je kan de somberheid van die maanden niet veranderen, maar je kan dan wel genieten van het lekker op de bank zitten met een boek of film kijken. Je kan ook volop plannen maken voor de rest van het jaar. Nu heb je er waarschijnlijk meer tijd voor. Het dromen en fantaseren over festivals, vakantie en zwoele zomeravonden kan je al zoveel meer energie geven. Verwen je zelf meer met iets wat je in de zomer minder snel zou doen. Zoals een sauna bezoeken, maar wees vooral extra aardig voor jezelf. En als laatste “redmiddel” kan je ergens naar toe waar het wel lekker weer is. Breek de winter met een zonnige vakantie.

Aanbieding

Maar omdat het misschien toch wat lastige maanden zijn heb ik tot half februari een mooie aanbieding voor je.

Ik bied jou 4 coachuren aan die je tot juli in kan zetten per uur of anderhalf uur. Je betaalt daarvoor nu tijdelijk 345 euro in plaats van 425 euro. Dat is dan toch mooi meegenomen. Jij bepaalt wat je doelstellingen zijn en dat hoeft niets te maken te hebben met de Blue Monday.

In de winter, maak ik een plan. In het voorjaar, kom ik in beweging

- Henry Rollins

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.