De kern

Wat maakt ons wie we zijn? Wie zijn wij in de kern? We zijn allemaal hetzelfde, anatomisch gezien. Wanneer we kijken naar onze kernwaarde en kernkwaliteiten is niemand gelijk. Het is net als ons DNA, grote delen zijn hetzelfde maar juist de kleine delen kunnen grote verschillen maken. Het hebben van kwaliteiten en waarden is zo op het eerste gezicht een prettig idee, maar je kan er ook enorm veel last van hebben. Waarom? Omdat je er over het algemeen niet van bewust van bent dat je die hebt maar ze er wel voor zorgen dat je doet zoals je bent.

Verschil

Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn zit er een verschil tussen waarden en kwaliteiten. Als je het hebt over kwaliteiten benoem je dingen die je goed kan en je makkelijk afgaan. Het kan zo gemakkelijk zijn dat je dit niet eens in de gaten hebt. Je waarden zijn meer de dingen die je belangrijk vindt in het leven. In het kader van normen en waarden zeg maar.

Het is goed om van beiden te weten wat die voor jou zijn. Wanneer je dit beter weet is het makkelijker om te weten waarom sommige dingen je vreselijk irriteren, je energie kosten en het allermooiste: je helpen met keuzes maken.

Bril

Voor ik je wat meer ga uitleggen over waarden en kwaliteiten wil ik eerst wat kwijt over hoe we allemaal naar dingen en situaties kijken. Ons referentiekader wordt gevormd door een aantal factoren zoals opvoeding, ervaringen, opleiding, cultuur, karakter, normen en waarden, kennis en oordelen. Zelfs wanneer je uit hetzelfde gezin komt en hetzelfde meemaakt zal de manier waarop ieder gezinslid het ervaart anders zijn. Zo kan een dagje naar de dierentuin bij iedereen een heel ander verhaal opleveren.

Het lijkt op het eerste oog niet meteen iets te maken te hebben met je kernwaarden en kwaliteiten. Toch kan jouw referentiekader, je bril, het je lastig maken om helder je eigen kwaliteiten en waarden te definiëren. Door deze bril zijn er ook een heleboel zaken opgelegd. Dat kan vanuit je opvoeding of cultuur zijn, maar ook van wat je hebt meegemaakt. Het is belangrijk wanneer je op onderzoek gaat naar jouw waarden en kwaliteiten dat deze ook echt van jou zijn. Is dat opgeruimde huis echt jouw waarde of ben je zo opgevoed?

Kernkwaliteiten

Je kernkwaliteiten zijn zaken waar je heel goed in bent, wat jij van nature doet en waar je niet echt bij stil staat omdat je er geen enkele moeite voor hoeft te doen. Wanneer jij je bewust bent van je talenten kan je deze inzetten om jezelf meer zelfverzekerd te maken. Je kan het inzetten wanneer jij in nieuwe of onzekere situaties verkeert. Maar ook ben jij je meer bewust van je valkuilen, uitdagingen en allergieën.

Hoe kom je er achter wat jouw kwaliteiten zijn? Dat kan soms niet meevallen omdat dit, zoals gezegd, iets is wat jij zonder erbij na te denken doet. Een manier om te kijken is hoe anderen tegen jou aankijken en je waarderen. Want iemand die deze kwaliteit minder heeft zal die kwaliteit bij jou opvallend vinden. Sta stil bij de dingen die je automatisch doet en die “zo horen”. Dit kunnen ook kwaliteiten zijn. Nog een andere manier is om te kijken waar jij anderen mee helpt.

Maak hier ook een lijstje van. Alleen dit keer mag je alles houden.

Valkuil

Nu is het fijn dat je kwaliteiten hebt, alleen kan je soms behoorlijk vastlopen in deze talenten. Een kwaliteit van jou hoeft een ander niet te hebben. Het gevolg is dat je je vreselijk kan irriteren aan iemand die dat niet heeft. Voor jou is het logisch, het jouw kwaliteit. Je kwaliteiten kunnen ook vreselijk lastig zijn wanneer je er erg star in bent. Dan kan je kwaliteit tegen je werken, maar ook voor je omgeving.

Om wat flexibeler met je kwaliteit om te gaan is het goed om de tegenhanger van je valkuil beter te ontwikkelen.

Voorbeeld: je hebt als kwaliteit dat je beheerst bent. Dan kan jij je vreselijk irriteren aan iemand die erg gedreven is. Wanneer je beheerstheid tegen je gaat werken kan je snel terughoudend zijn of overkomen. Wanneer je uit je valkuil van terughoudendheid wilt blijven dan kan het helpen om de tegenovergestelde eigenschap te ontwikkelen en dat zou in dit voorbeeld opgewektheid zijn.

Het klinkt een beetje ingewikkeld maar ik in deze link heb ik een lijst met kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen.

Persoonlijk

Nu je wat beter hebt gekeken naar je kwaliteiten en waarden kan je dit in inzetten bij beslissingen en moeilijke situaties. Wanneer je vanuit je sterke punten reageert kost dat minder energie en levert het een stuk minder stress op. Je hoeft er niets voor te leren of te laten maar het helpt je je ergernissen makkelijker te herleiden en het maakt het makkelijker om tijdens een discussie het ook van een andere kant te zien. Natuurlijk hoef jij niet alles maar te accepteren maar je kan wel duidelijk aangeven wat en waarom bepaalde zaken belangrijk voor jou zijn.

Natuurlijk valt er veel meer te ontdekken over je waarden en kwaliteiten en er is nog veel meer te schrijven maar dat voert voor deze blog een beetje ver.

Maak de eerste stap en ontdek wat jij allemaal in je mars hebt. 

Als je het pad van kwaliteit volgt, kunnen er schijnbaar vanuit het niets prachtige inzichten, gedachten en oplossingen ontstaan

- Robert M. Pirsig

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.