Online Coaching

Covid heeft in vele negatieve zaken met zich meegebracht. Ik denk dat iedereen zonder diep na te denken zo 5 negatieve punten kan opnoemen. Maar zoals bij alles aan alles heeft het een goede en een slechte kant. Zo ook bij Covid. Toen ik mijn businessplan maakte (pro-Covid) stond daarin dat ik online coaching wilde gaan doen. Op dat moment was dat echt not-done. Dat zou indruisen tegen de gelijkwaardigheid, vertrouwen en nabijheid. Nu post-Covid en een lange periode dat online de enige manier was om met elkaar iets te kunnen en doen blijkt eigenlijk dat het goed te doen is als er aan een paar voorwaarde voldaan wordt.

Verbinding

Klinkt heel logisch en is ook wel een open deur. Er moet wel een goede internetverbinding zijn. Het is al irritant wanneer je een gesprek voert dat stottert, nog vervelender is het wanneer ook het beeld blijft hangen, mensen bevriezen om daarna heel snel te bewegen of dat je de hele tijd opnieuw moet inbellen.

Zorg ook voor een goede belichting. Om de hele tijd in een zwart gat te moeten kijken, waar af en toe iets beweegt, omdat het te donker is, is gewoon niet prettig. Om alleen een silhouet of witte vlek te zien omdat er te veel tegenlicht is, is ook niet echt prettig. Bij eigenlijk alle beeldbel mogelijkheden zie je je zelf en zo ziet de ander je ook.

Omgeving

De omgeving moet rustig zijn. Wanneer het onrustig is, wordt het lastiger om je te focussen op het gesprek. Ook is het niet prettig wanneer er andere mensen in de ruimte zijn. Het kan je beperken in uitspraken en vaak voelen mensen zich minder vrij om alles te kunnen bespreken.

Laat je ook niet verleiden om ondertussen andere dingen te doen, naar de buurvrouw zwaaien, op je telefoon kijken of zomaar op te staan om “even” koffie te gaan halen. Ook huisdieren en kinderen kunnen ongevraagd hun aandacht opeisen en je afleiden.

Wanneer je een gesprek voert vanuit je eigen huis is dat een veilige en vertrouwde omgeving. Je kan je lekker instaleren op de bank, in de tuin of aan de eettafel. Natuurlijk is een bed (behalve wanneer je bedlegerig bent) niet echt de geschikte omgeving. Je lacht er misschien om maar het gebeurt.

Voorbereiding

Omdat de coachee zelf verantwoordelijk is voor zijn proces is het van belang om de afspraken van een vorig gesprek gedaan te hebben en bij de hand te hebben.

Het is sowieso goed om een notitieboekje bij de hand te hebben om inzichten en huiswerk in op te schrijven.

Wees ook op tijd en ga actief het gesprek in en niet met je gedachten nog bij de was die uit de machine moet of andere zaken.

Tot slot

Na het gesprek is het vaak een goed idee om even een wandelingetje te maken of iets anders te gaan doen om te ontspannen. Soms moeten gesprekken even landen. Soms kost een gesprek nu eenmaal energie, vooral in het begin, het is dan goed om daar aan toe te geven.

Dus:

  • zorg voor een goede netwerkverbinding
  • zoek een rustige plek
  • zorg dat je goed zichtbaar bent
  • laat je niet afleiden door andere zaken
  • noteer je ideeën en inzichten
  • neem een moment om te ontspannen na het gesprek.

Laat je dus niet meer weerhouden om online een coaching gesprek aan te vragen. Voel je je er toch nog wat onzeker over we kunnen ook een kennismakingsgesprek plannen en, nu het weer kan, ook een face-to-face gesprek plannen

Groei vergt tijdelijk afstand doen van zekerheden

- Gail Sheehy

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.