Wat als…

Heb jij dat ook? Dat stemmetje in je hoofd die super goed is in het verzinnen van allerlei doemscenario’s? Waarschijnlijk herken je dit, iedereen heeft dat dus tot zover geen zorgen. Het wordt pas vervelend wanneer de ‘wat als’ vraag je gaat weerhouden van dingen die voor jou belangrijk zijn of die je graag doet. De grote vraag is natuurlijk of “wat als” reëel is of dat het eigenlijk van tevoren nog niet bewezen is. Waarschijnlijk is het antwoord op “wat als” meestal niet positief of uitnodigend. Maar wat als je je daardoor niet laat weerhouden?

Maar

Een echte ‘showstopper’ is maar. De overtreffende trap ‘ja maar’ slaat de boel helemaal dood. Hoe komt het toch dat ons we ons zo laten leiden door dat stemmetje in ons hoofd. In ons hoofd speelt zich soms een hele discussie af en dan gaan de overweging wat we graag willen en wat gevaar kan op leveren flink tegen elkaar opbieden. De uiteindelijke doorslag wordt vaak ingegeven door angst. Dat gemaar, wat is daar nu echt van waar en wat zijn aannames? Het werpt een enorme drempel op voor wat we eigenlijk liever willen. Het is goed om te bedenken wanneer je maar zegt of je het dan echt wel wilt? Wanneer je vol “maren” zit vraag je dan af wat echt belangrijk is en of het ene het andere uitsluit.

Als

We maken elke dag honderden afwegingen. Bij het maken van keuzes en het nemen van beslissingen maken we razendsnel een voor~ en tegenlijstje in ons hoofd om de juiste afweging te maken. Dat beschermt ons voor ongelukken en situaties waar we niet in willen zijn. Nu hoop ik dat je ook wel eens een impulsieve reactie hebt want behalve wanneer je een impulsieve stoornis hebt, geeft dat ook veel kleur aan je leven. Maar dit ter zijden.

Het wordt vervelend als je langer blijft hangen in de afweging. Het kan je besluiteloos maken of doen zwalken. Nog een stap verder is dat je je door alle doemscenario’s laat verlammen en angst de overhand gaat nemen. Angst kan je dan zo in de weg gaan zitten dat je niet meer doet wat je het liefst zou willen.

Angst

Vaak komt “ja maar” en “wat als” voort uit weerstand en uit angst. Of wel, het komt voort uit de weerstand die je voelt door de angst. Angst is op zichzelf een goed waarschuwingsmechanisme. Je pakt niet zomaar een hete schaal uit de oven. Angst beschermt ons voor een groot deel tegen pijn en tegenslag. Maar wanneer je gedachten een loopje gaan nemen met je angst of je angst je verlamt dan is dat niet helpend. Dan zijn alle beslissingen genomen uit angst de slechtste. Het kan soms, vooral wanneer je er nog niet zo lang bij stil staat nogal verwarrend zijn. Wat is reële angst en wanneer is de angst niet gegrond. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Toch is het goed om eens te bedenken waar je echt bang voor bent. Of dat iets is wat je uit ervaring hebt geleerd of het iets is wat je gehoord hebt van een ander of zelf hebt ingevuld. Ons brein is een meester het aan elkaar knopen van losse eindjes maar dat wil niet altijd zeggen dat het ook klopt.

En een leven zonder angst is gewoon niet mogelijk. Hoe graag je het ook zou willen. Angst hoort erbij net als boosheid, verdriet, plezier of tevreden zijn. En net zoals bij verdriet of boosheid doe je toch dingen die eigenlijk niet bij dat gevoel passen.

Met angst is het mogelijk om uit je comfort zone te stappen, te groeien en nieuwe dingen te ontdekken.

Kiezen

Hoe mooi zou het zijn wanneer jij ondanks je angst toch kiest voor dingen die belangrijk voor je zijn. Het gekke van angst is dat het vaak gaat om je waarden. Omdat waarden belangrijk voor je zijn is het ook pijnlijker om voor je waarden te staan.

Wanneer je met je angst kiest om iets te gaan ondernemen zal de kans van slagen groot zijn. Omdat al je zintuigen op scherp staan ben je extra alert. En die balans is erg belangrijk omdat je natuurlijk ook niet verlamd door angst iets moet gaan ondernemen. Dan is het juist contraproductief.

Maar hoe mooi zou het leven zijn om ondanks je angst, je “ja maar” en “wat als” je toch gaat doen wat je graag wilt? Die nieuwe baan, het eindigen van die verziekte relatie of naar dat ene land op vakantie. Wat zou je het allemaal kunnen brengen, wat als het wel lukt? Oei, dat is dan ook weer spannend want dat betekent ook weer wat! Dan zou je misschien nog wel een stap kunnen nemen en voor je het weet zijn al die blokkades die jij jezelf had opgelegd in het begin voor niets geweest en misschien zelfs een beetje belachelijk. Je bereikt een point of no return en dat smaakt naar meer.

Dus ik zou zeggen, ja maar wat als het leven mooier en rijker kan zijn dan dit met angst, waarom zou je het dan niet doen?

Leer leven met angst en komt erachter dat je veel nog niet weet of te ontdekken valt.

Een dapper man is niet hij die geen angst voelt, maar hij die zijn angst weet te overwinnen

- Nelson Mandela

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.