Ik ga je niet helpen

Laat ik meteen met de deur in huisvallen. Ik ben er niet om jou te helpen. Zo dat is eruit. Laat mij uitleggen waarom ik dat schrijf, voor je stopt met verder lezen. Waarom ik dat zo sterk stel is omdat ik een diep geloof heb in jouw kracht en de capaciteit die jij bezit om oplossingen te vinden. We leven in een wereld waarin Google en andere informatiebronnen voor het grijpen liggen. Wanneer je een kwestie hebt, stel een vraag in een facebook-groep, niet verder zelf nadenken, en hup je hebt antwoorde op je vraag en vaak ook op niet gestelde vragen. Natuurlijk is daar helemaal niets mis mee. Alleen liggen er twee zaken op de loer. Ten eerste dat je de oplossing kiest van een ander die misschien helemaal niet bij jou past. Ten tweede is dat er soms hele discussies ontstaan waardoor een vraag totaal ontspoort in meningen en antwoorden die niets met de vraag te maken hebben. Dus nee, ik wil niet helpen en waarschijnlijk heb jij het helemaal niet nodig. Alleen voor richting,  ondersteuning of iemand om mee te sparren.

Oplossen

Er is een dunne lijn tussen aangeleerde hulpeloosheid en de kracht van onafhankelijkheid. Een valkuil is dat er snel gedacht wordt dat je iemand nodig hebt om je uit de brand te helpen. Het is soms makkelijker om hulp te vragen. Je hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen voor de uitkomst. De oplossing was immers niet jouw idee. Je hoeft niet uit jouw comfortzone te stappen door iemand anders aan het werk te zetten. Het risico is lager want waarschijnlijk heeft de helper je ook alvast de uitkomst gegeven. Als je A doet gebeurt er B. Je hoeft niet zelf na te denken en met een beetje mazzel lost de ander het gewoon al op. Lekker toch?

Je vermijdt hierdoor onzekere gevoelens. Waardoor het de volgende keer nog moeilijker wordt om actie te ondernemen. Vermijden geeft een comfortabel gevoel.

Hier komt de paradox om de hoek kijken: juist door vast te houden aan die overtuiging van het niet kunnen, ontnemen we onszelf de kans om te groeien en te ontdekken wat we werkelijk kunnen bereiken.

Zelf

Helemaal aan de andere kant staat “selluf doen”. Misschien nog wel een grotere valkuil voor jou. Het gebrek om niet in staat te zijn om enige vorm van hulp te vragen of te accepteren. In plaats van achterover te hangen in afwachting van hulp, ben jij voortdurend in gevecht om het allemaal alleen te doen. Hulp vragen is “not done”. Sla je hier mee door ligt het gevaar om een burned-out op de loer of op zijn minst verspilde tijd of energie. Het is een continu gevecht om zaken voor elkaar te krijgen. Het wiel is al een keer uitgevonden, waarom zou jij het opnieuw doen?

Leren

De beste weg in deze, zoals zo vaak, is de middenweg. Herinner jij je nog toen je leerde te fietsen? Het begon waarschijnlijk dat je achter op de fiets zat. Je hoefde niets te doen, je werd erin en eruit getild en verder hoefde je alleen maar om je heen te kijken. (of ahhhh! Te roepen over een hobbelweg). De volgende stap was fietsen met zijwieltjes. Wel hulp maar je moest zelf ook wat doen. Het moment dat je zonder wieltjes ging kreeg je misschien nog een handje maar daarna ging je zelf verder met experimenteren tot hoever je kon gaan. En ja, dat pakte niet altijd goed uit, bij mij in ieder geval niet. En wanneer je dacht dat je het goed onder de knie had gebeurde er wat zodat je alsnog onderuitging.

Informatie

Het is goed om informatie in te winnen. Het mooiste is wanneer je meerdere informatiebronnen raadpleegt. Haal er voor jou uit wat bij je past. Dat kan 1-op-1 zijn, maar het kan ook zo zijn dat je er helemaal niets mee doet. Of dat je denkt: : ” bedankt voor de informatie maar ik ga het toch op mijn eigen manier doen”.
De ervaringen van een ander zijn niet per definitie die van jou. Bij de vele offroad routes die we hebben gedaan, hebben wij veel waarschuwingen gehad en wilde verhalen gehoord. Met een knoop in mijn buik zijn we toch de routes gaan rijden. Ik verklaarde mijzelf voor gek dat ik ondanks alle informatie aan sommige ritten begon. Achteraf vond ik het minder spannend dan gedacht en was het een waanzinnig mooie route. Geen spijt en een ervaring rijker. En ja, soms gaat het niet zoals gehoopt.

Empowerment

Hoe is dat nu voor jou, wanneer ik zeg dat jij alles in je hebt om jouw eigen levensverhaal te schrijven? Ontdek hoe jij jouw onafhankelijkheid en jouw angsten kan leren omarmen. Door te ontdekken wat jouw kracht en jouw zwakte is ben je beter in staat om de voor jou belangrijke keuzes te maken. Of om hulp te vragen waar nodig en om jouw eigen oplossingen te zoeken.

Ben jij klaar om de regie van jouw eigen avontuur te nemen? Laten we samen op ontdekkingsreis gaan. Laten we samen de kracht van onafhankelijkheid omarmen en de wereld laten zien wat we kunnen bereiken.

Wees sterk genoeg om alleen te staan, slim genoeg om te weten wanneer je hulp nodig hebt, en dapper genoeg om het te vragen

- Ziad K. Abdelnour

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.