Negatief over positiviteit

Ga jij lekker positief door het leven? Zie jij altijd de zonnige kant ervan? Of is bij jou het glas vaker halfleeg? Dat is niet zo erg voor het glas, dat kan je weer bij schenken maar het is voor jouw gemoed misschien wel lastig. Of niet? Is het wel zo positief dat je alles van de zonnige kant bekijkt en altijd denkt, komt goed? Mijn innerlijke directeur, dat stemmetje in mijn hoofd is vaak erg pessimistisch, ik denk snel; ”wat als het niet goed komt?”. Wanneer ik afga op wat ik geleerd heb en meer naar mijn gevoel luister, dan weet ik dat het niet altijd erg is dat het wel of niet goed komt. Vaak wanneer het niet goed komt kan dat tot iets anders leiden wat heel positief kan uitpakken. En als het echt niet goed komt, en je dus ook wel eens pech kan hebben, dan baal je en pak je je verlies. Positieve gedachten kunnen helpend zijn maar dat is niet altijd het geval. Een lekker negatief stukje over positieve mindset.

Gezond

In de huidige maatschappij zijn er twee zaken die men erg belangrijk vindt, als je sociale media mag geloven. Dat zijn gelukkig en positief zijn. Deze zijn nauw met elkaar verbonden en naar het schijnt het hoogst haalbare.

Wanneer je positief ingesteld bent kan je over het algemeen beter omgaan met stress, en ben je mentaal gezonder. Je kan makkelijker nieuwe uitdagingen aangaan en je ervaart minder angst.

Doordat het stressniveau daalt wordt er een minder grote aanslag gedaan op het immuunsysteem en daalt je bloeddruk. Door minder stress ben je makkelijker en beter in staat om gezondere keuzes te maken.

Logisch

Wanneer je het bovenstaande leest dan zit er maar 1 ding op om een goed en gezond leven te hebben… Sta gewoon positief in het leven!

Als dat zo makkelijk en vooral reëel was waarom doen we het dan niet gewoon met zijn allen, net als gezond eten en bewegen?

Wat echter vergeten wordt is dat het leven niet alleen maar positief is.

Maakt het je dan ongezond wanneer je minder positief bent? Dat zou de conclusie kunnen zijn. Gelukkig werkt het niet zo, er is meer voor nodig om een gezond leven te hebben.

Valkuil

Altijd positief zijn kan soms voelen als een toneelspelletje naar de buitenwereld. Door het onderdrukken van jouw diepere gevoelens voelt het dan onecht aan. Plus dat je er nog eens vermoeid en gestrest door raakt.

Positiviteit kan soms leiden tot het minimaliseren van echte problemen. Je zou kunnen denken dat wanneer je gewoon positief genoeg bent, alles vanzelf goed zal komen. Maar sommige problemen hebben een reële aanpak nodig en kunnen niet alleen met positiviteit worden opgelost.

Onderdrukken

Wanneer je altijd positief wilt zijn, betekent het dat jouw negatieve emoties zoals verdriet, angst of boosheid vaak negeert of onderdrukt. Maar het is belangrijk om alle emoties te ervaren en ze op een gezonde manier te uiten, in plaats van ze weg te stoppen. Het zijn geen prettige emoties, maar ze horen nu eenmaal bij het leven.

Als je jezelf dwingt om altijd positief te zijn, kan dit een constante druk met zich meebrengen om gelukkig te zijn, zelfs wanneer je dat niet bent. Het is prima om soms een off-day te hebben of je niet helemaal goed te voelen, en het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te zijn wie je bent en hoe je je voelt. Negeer het dwingelandje in jouw hoofd die zegt dat het niet mag. Dat jij een off-day hebt is al rot genoeg, daar heb je die niet-helpende gedachten niet bij nodig.

Falen

Positiviteit kan soms het idee versterken dat falen iets negatiefs is. Maar mislukkingen en tegenslagen zijn normaal en maken deel uit van het leven. Ze bieden kansen om te leren en te groeien, zelfs als ze in eerste instantie teleurstellend zijn.

 

Toen wij op reis waren ging het stuurhuis kapot. Het stuur sloeg elke keer vast en dat maakte het een spannende onderneming om door de Andes over kronkelige weggetjes naar een stadje te rijden. Nu is een juiste stuurhuis niet overal  te koop, zeker niet in een klein stadje in Peru. De garage deed zijn best om er een te zoeken maar waarschuwde al dat het een speld in een hooiberg was en dat het waarschijnlijk uit Japan (Toyota) moest komen en ca 6-8 weken zou gaan duren. We kwamen terecht bij een mevrouw waar we konden overnachten omdat geen enkel hotel in de buurt ons een kamer gaf waar onze hond, Cateau naar binnen mocht. Gelukkig was er een stuurhuis in Lima en duurde het ‘maar’ 4 dagen voor hij er was en kon worden ingebouwd. Deze dagen waren een van de mooiste dagen en ik heb hier warme herinneringen aan omdat onze gastvrouw zo gastvrij en hartelijk was.

Balans

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen positiviteit en het erkennen van de realiteit. Het is goed om positief te zijn, maar wees eerlijk tegen jezelf en sta jezelf toe om alle emoties te ervaren die bij het leven horen. Het erkennen en omarmen van zowel positieve als negatieve aspecten van het leven kan bijdragen aan een gezonde en veerkrachtige mindset.

Soms schijnt de zon en soms regent het, dat houdt alles fris en groen.

Optimisme kan een dwaas ervan weerhouden mislukkingen te accepteren

- Ernest Hemmingway

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.