Het belang van een netwerk

Het leven in het buitenland is vaak turbulent en er komt veel op je pad. Een van de dingen die juist hier belangrijk zijn en wat snel wordt vergeten is een ondersteunend netwerk. Wat maakt zo’n netwerk nu zo cruciaal voor diegene die de uitdagingen van een leven in het buitenland aangaan?

Het Afrikaanse spreekwoord Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder zal bij expats bijzonder resoneren. Individuele kracht en vastberadenheid is voor hen erg belangrijk Toch maakt het vormen van sterke banden met andere expats en mensen van de lokale gemeenschap een wereld van verschil.

Verbinding

Het leven in het buitenland brengt verschillende emoties met zich mee. Van opwinding en avontuur tot momenten van eenzaamheid en twijfel. Een ondersteunend netwerk kan dan een veilige omgeving creëren waar jij je gevoelens kan delen en waar je begrip kan vinden bij mensen die hetzelfde meemaken.

Bij leden van de expat community kan je terecht voor waardevolle praktische tips en informatie. Van winkels waar ze vertrouwde producten verkopen tot hoe de lokale gezondheidzorg werkt. Deze informatie en tips maken het dagelijks leven in het buitenland een stuk makkelijker.

 

Culturele Uitdagingen

Het contact maken met de lokale bewoners en expats van over de hele wereld opent nieuwe deuren naar nieuwe culturen. Het is hierbij belangrijk om ook in het achterhoofd te houden dat je vaak toch een buitenstaander blijft. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, zolang jij je er maar van bewust bent. Voor mij was het contact met de lokale mensen in Papua soms lastig. Niet alleen de taal was een obstakel maar de koloniale geschiedenis maakte dat zij mij nooit als gelijke zagen. Hoe pijnlijk ik de constatering ook vind. Toch kreeg ik echt van dichtbij een inkijk in de cultuur en hun tradities. Vanaf de zijlijn, dat wel.

 

Samenwerken

Op het moment dat je netwerk zich uitbreidt en je meer mensen leert kennen kan dat ook weer hele nieuwe mogelijkheden op je pad brengen. Nieuwe ervaringen kunnen leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden, vrijwilligerswerk of zelfs nieuwe carrièremogelijkheden. Zolang jij je openstelt voor nieuwe kansen zullen die kansen als vanzelf op je pad komen

 

Introverte uitdaging

Het opbouwen van zo’n netwerk gaat niet vanzelf. Het kost veel tijd en moeite. Vooral als je van nature meer introvert bent. Het kan helpen om bij de eerste ontmoetingen wat meer overtuigend en enthousiast te zijn. Wanneer ik naar mijzelf kijk. Ik ben geen extravert en vrolijk persoon. Toch heb ik ontdekt dat wanneer ik een beetje overdrijf, en dan is het nog steeds geen hieperdepiep, de ander meer geneigd is om contact te maken. En wanneer eenmaal het eerste contact gemaakt is en de respons ook vriendelijk en open is, het dan vanzelf allemaal wat makkelijker wordt. Maar ja, ik moet ook even diep ademhalen voor ik een nieuw contact aan ga.

Dus ga er op uit. Doe mee aan lokale evenementen of expatbijeenkomsten.

Een extern netwerk is geen overbodige luxe maar het maar maakt het leven in het buitenland een stuk makkelijker

 

Klaar om je eigen ondersteunende gemeenschap op te bouwen en te groeien? Begin vandaag nog! Sluit je aan bij lokale expatbijeenkomsten, zoek een online community en stel jezelf open voor nieuwe vriendschappen. Deel je ervaringen en inzichten met mij via onderstaande bericht Laten we samen de kracht van verbondenheid in het buitenland ontdekken en delen!

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

- Nelson Mandela

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.