Vervreemd van jezelf en van je omgeving

Zitten op de stijger kijk ik uit over de azuurblauwe zee. In de verte ligt een van de andere eilanden en onder mij zie ik vissen doen wat ze altijd doen. Ze zwemmen rustig ondanks dat er duidelijk te zien is dat er veel stroming staat. Kon ik net als die vissen maar gewoon mijn ding doen. De stroming staat op dit moment meer symbool van hoe ik mij voel. Het onrustige gevoel komt doordat ik eigenlijk niet meer zo goed weet wat ik wil en waar het naar toe gaat. Ik heb het erg naar mijn zin en het leven hier is heerlijk. Maar toch glijden de dagen voorbij en het voelt alsof ik een toeschouwer ben van mijn eigen leven. Het ene moment wil ik weer terug naar Nederland omdat daar de keuzes gemakkelijker leken maar het idee om daar weer te zijn jagen me ook weer angst aan. Ik raak mijzelf stukje en beetje kwijt.

Bij een grote verandering zoals het verhuizen naar het buitenland kan het gevoel van ontworteling de kop opsteken. Je voel je losgekoppeld van je omgeving en jezelf.

Maar hoe ga je er mee om en hoe krijg je weer grip op dat onbestemde gevoel?

 

Routine vs vluchten

Het is essentieel dat je een nieuw anker vindt. Dit is voor iedereen weer anders. De een kan dat vinden een hobby. Voor een ander is dat weer het hebben van een bepaalde routine en een derde heeft meer baat bij een plek die rust brengt. Het is dus belangrijk dat jij voor jezelf bepaalt wat jij belangrijk vindt. Natuurlijk zit er ook een addertje onder het gras. Ga niet vluchten in die routine, hobby of oase. Hou contact met je omgeving en met jezelf. Vraag je af en toe af; Waarom die ik dit, vind ik het leuk, probeer ik iets anders te vermijden?

 

Zelfontdekking

Ga op zoek naar wat voor jou belangrijk is. Ga op zoek naar de nieuwe jij. Want hoe mooi en soms vervelend ook, door de grote gebeurtenissen verander jij als persoon. Het leven in het buitenland laat nieuwe facetten van jezelf zien. Het kan mooie inzichten geven maar kan ook afschrikken. Leer jezelf beter kennen ga op zoek waar jij naar verlangt en wat je passies, waarden en sterke punten zijn. Wat is het beste wat nu in je bovengehaald wordt en zijn er ook slechte dingen die naar boven komen? Door te accepteren dat jij verandert zal er een nieuwe wereld met nieuwe mogelijkheden voor je opengaan. Bepaal opnieuw je doelen en prioriteiten. Misschien is het tijd om nieuwe paden te verkennen en jezelf opnieuw uit te vinden

 

Nieuwe kansen

Ga op zoek naar nieuwe vriendschappen en relaties. Het zullen, vooral in het begin, geen diepe verbindingen zijn. Maar wanneer je open staat voor nieuwe ontmoetingen zal je zien dat er ook weer nieuwe kansen op je pad komen.

 

Het kan zomaar zijn dat je toch wat meer hulp nodig hebt. Ik had het zeker aangenomen toen ik daar op de stijger zat. Zo uitzichtloos leek het mij toen. Weet dat de gevoelens van ontworteling en verlies van verbinding vaak erbij horen. Toch bieden ze ook kansen voor groei en zelfontdekking. Het herstellen van verbinding met jezelf en je omgeving is een proces dat tijd kost, maar het is een reis die de moeite waard is.

 

Nu je meer weet over hoe je om kunt gaan met gevoelens van ontworteling en het herstellen van verbindingen, is het tijd om in actie te komen. Deel je eigen ervaringen en tips. Samen kunnen we anderen inspireren en ondersteunen op hun reis naar evenwicht en welzijn. Stuur je mij een bericht met hoe jij er mee omgaat?

Wanneer iemand een vreemde voor zichzelf is, is iemand ook van anderen vervreemd. Als iemand niet meer in verbinding met zichzelf staat, kan iemand ook niet verbinden met anderen

- Anne Morrow Lindbergh

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.