In voor- door tegenspoed

De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche zei het al:” Was mich nicht umbringt, macht mich stärker. What doesn’t kill me makes me stronger. Tegenslag zou een mens sterker maken. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat wanneer jong professionals een tegenslag in hun vroege carrière hebben, deze later succesvoller zijn dan bij mensen waar alles mee zit. Er zijn verschillende reden voor. Zo zal je grotere successen halen bij grotere risico’s, maar dan ook harder vallen als het misgaat. Of wanneer je tegenslag ervaart zal je er in het vervolg alles aan doen om niet in dezelfde valkuil te stappen.

Wanneer je erg hardnekkig tegen veranderingen bent is dit stukje niets voor jou. Sla het gerust over.

Tegenslag

Iedereen zal in zijn leven tegenslag ervaren. Of dat te maken heeft met ziekte, overleiden, verdriet, pijn of gewoon dat dingen niet gaan zoals je wilt dat ze gaan. Tegenslag hoort nu eenmaal bij het leven. Er wordt vaak gezegd dat je leert van je fouten en dat is natuurlijk waar maar zou je dan niet leren van dingen die goed gaan? Het punt is, wanneer dingen goed gaan je er niet zo bij stilstaat wat je ervoor hebt gedaan om het te laten slagen. Dat je het zelfs als gewoon ervaart dat je iets bereikt hebt.

Wanneer iets fout gaat of je tegenslag ervaart zal je manieren gaan zoeken om het wel te laten slagen. Je bent je meer bewust van waar je mee bezig bent. Wanneer het uiteindelijk wel lukt of het je voor de wind gaat zal je eerder onthouden wat niet werkt maar vooral ook wat wel werkt.

Geluk bij een ongeluk

Zelf ben ik betrokken geweest bij een kop-staart botsing. 2 jaar lang was het tobben. Lichamelijk en uiteindelijk ook geestelijk. Ik had veel cognitieve klachten en daar is vaak weinig begrip voor. Wat zeker niet het geval was tijdens deze periode maar nu des te meer zou ik diegene die mij heeft aangereden een bos bloemen als bedankje moeten sturen. Door dat ik niet meer mijn ding kon doen, op het werk en privé, werd ik genoodzaakt om mijn leven anders in te richten. Mijn leven kabbelde lekker voort, ik dacht er verder helemaal niet over na dat het ook anders kon. Na het ongeluk moest ik dealen met verlies waar ik zelf niet voor gekozen had. Ik werd geconfronteerd met wat voor mij belangrijk was. Eerst omdat ik niet veel kon en later dat mijn leven dusdanig was veranderd dat ik niet meer op de oude voet verder kon. Terugkijkend kan ik echt zeggen ik heb pre en post ongeluk leven heb. Niet alleen mijn werk en privé is veranderd maar vooral ikzelf. Daar kan ik heel filosofisch over schrijven maar ik kijk nu gewoon anders tegen bepaalde zaken aan. Maar begrijp mij niet verkeerd, voor het ongeluk had ik ook een goed leven. Alleen anders.

Aard

Het ligt natuurlijk ook in iemands aard hoe hij met tegenslagen om gaat. Bij sommigen lijkt het of ze alle ongeluk weglachen. Zoveel pech in hun leven en toch zien ze de zonnige kant ervan. Terwijl anderen totaal niet kunnen omgaan met de geringste tegenslag, wanneer dingen niet gaan zoals ze gewend zijn hoe het gaat. Een deel ligt in de aard van het beestje en het karakter maar ook een deel in de psychologische flexibiliteit. Je hoeft niet alles zo maar weg te lachen maar het aanvaarden maakt het al een stuk eenvoudiger.

Erg

Er zijn vele manieren om te gaan met tegenslag. Je kan de gedachten voorbij laten gaan, ze opmerken en laten voor wat het is. Zoals bladeren die op het water weg ziet drijven. Maar je kan er ook diffusie op toepassen. Natuurlijk gaat het niet op bij grote tegenslag zoals het overlijden van een geliefde of een ernstige ziekte maar gewone dagelijkse tegenslag. Een filmpje dat bij mij werkt is het “wat errug” van Toren C. 

Wat is diffusie, zal je misschien denken? Dit komt uit de ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en houd in dat je gedrag en denken leert scheiden. Gedachten en woorden uit hun context haalt. Minder waarde eraan gaat hechten of zelfs een beetje belachelijk maakt. Niet jezelf maar je gedachten. Dus wat ik doe bij tegenslag dan doe ik in mijn hoofd die sketch van Toren C “wat erg” en dan vooral dat stemmetje en accent.

Omgang

Door anders met tegenslag te leren omgaan zal je ze anders gaan ervaren. Het klinkt misschien raar maar probeer ze te koesteren. Al is dat natuurlijk heel lastig op het moment dat je er middenin zit. Als het tegenzit betekent het niet dat je geen keuzes meer kan maken. Je laatste keuze is altijd hoe ga ik er mee om. Ga ik mijzelf onderdompelen in verdriet of mij afsluiten tegen alles wat kan leiden naar dat vervelende gevoel. Of neem je de tegenslag waar als extra kennis waardoor je andere stappen kan maken. Wanneer je verdwaald ga je dan zitten en wachten of zoek je een andere weg die je weer verder helpt.

In je eentje is dat niet altijd makkelijk, daarvoor is er zoveel hulp voor handen. Je kan googelen, met vrienden praten of je kan contact met mij op nemen.

Vrees niet de wind van de tegenslag. Immers: een vlieger stijgt op tegen de wind, in plaats van met de wind mee

- Anthony de Mello

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.